Uwarzyłem winter warmera. Stoi już na cichej ok. póltora tygodnia. Chciałem uzyskać kilka informacji odnośnie przypraw:
1. Jakie przyparway radzicie dodać (cynamon? imbir? goździki? gałka muszkatołowa?)
2. Czy lepiej dodać sproszkowane przyprawy czy w całości (np. całe goździki, laski cynamonu etc.)?
3. Ile gram każdej z przypraw dodać do 22/23 litrów piwa?
4. Kiedy je dodać (w przepisie sugerowane jest aby dodać je na siedem dni przed końcem fermentacji cichej - czy tak jest ok?)?
5. W przepisie radzą żeby rozpuścić przyprawy w 50 ml wódki, przetrzymać je przez 15 minut i wlać do fermentora. Czy ta rada jest ok?
Z góry dziękuję za pomoc.
1. Jakie przyparway radzicie dodać (cynamon? imbir? goździki? gałka muszkatołowa?)
2. Czy lepiej dodać sproszkowane przyprawy czy w całości (np. całe goździki, laski cynamonu etc.)?
3. Ile gram każdej z przypraw dodać do 22/23 litrów piwa?
4. Kiedy je dodać (w przepisie sugerowane jest aby dodać je na siedem dni przed końcem fermentacji cichej - czy tak jest ok?)?
5. W przepisie radzą żeby rozpuścić przyprawy w 50 ml wódki, przetrzymać je przez 15 minut i wlać do fermentora. Czy ta rada jest ok?
Z góry dziękuję za pomoc.
Comment