Przyprawy do winter warmera - kiedy? ile? co?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #1

    Przyprawy do winter warmera - kiedy? ile? co?

    Uwarzyłem winter warmera. Stoi już na cichej ok. póltora tygodnia. Chciałem uzyskać kilka informacji odnośnie przypraw:

    1. Jakie przyparway radzicie dodać (cynamon? imbir? goździki? gałka muszkatołowa?)

    2. Czy lepiej dodać sproszkowane przyprawy czy w całości (np. całe goździki, laski cynamonu etc.)?

    3. Ile gram każdej z przypraw dodać do 22/23 litrów piwa?

    4. Kiedy je dodać (w przepisie sugerowane jest aby dodać je na siedem dni przed końcem fermentacji cichej - czy tak jest ok?)?

    5. W przepisie radzą żeby rozpuścić przyprawy w 50 ml wódki, przetrzymać je przez 15 minut i wlać do fermentora. Czy ta rada jest ok?

    Z góry dziękuję za pomoc.
    Ostatnia zmiana dokonana przez m2200; 2015-12-01, 17:21.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #2
    Nikt? Nic?

    Dodałem po małej łyżeczce do herbaty sproszkowanych goździków, cynamonu i imbiru. Nie wiem czy nie byłoby lepiej dodać laski cynamonu i całych goździków. Przy butelkowaniu zauważyłem, że przyprawy "fruwają" w butece w postaci osadu.

    Jak Wy razicie sobie z przyprawianiem w. warmerów?
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...

    Comment

    • jerzdna
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.07
      • 240

      #3
      Opiszę Ci co ja zrobiłem i nawet to nieźle wyszło oceniając dopiero po 1,5 m-ca leżakowania:
      Przyprawy w całości, niektóre trochę zmiażdżone w moździerzu. 6g kolendry, 5g kory cynamonu, 20g Curacao, ok 15 szt. ziela angielskiego, 3g kardamonu, 3g gałki muszkatołowej, goździki ok 15 szt.
      Na razie dominuje wyraźnie skórka pomarańczowa, z pozostałych wyczuwam kardamon, ziele i goździki. Jednak, na szczęście te ostatnie 2 przyprawy nie dominują. Zobaczę co będzie dalej działo się

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        A to jest jakiś problem sprawdzić kilka z pierdyliona przepisów, znajdujących się w necie?

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Petitpierre
          Van Steenberge, Gulden Draak Brewmaster
          Petitpierre
          Piwo jest hołdem od głównego browarnika, jakim aktualnie jest Jef Versele, dla swjego dziadka, Jozefa Van Steenberge oraz 230-lecia założenia browaru. Inspiracją miały być podróże do USA. Piwo jest leżakowane w beczce po whiskey lub whisky-pogrzebawszy troszkę można znaleźć informację,...
          2022-09-20, 17:23
        • Petitpierre
          Vilniaus, Kristupo
          Petitpierre
          Tamsius aromatizuotas, czyli ciemne aromatyzowane-pewnie chodzi o przyprawy, w składzie dwa słody, chmiel, ziarno niesłodowane oraz naturalny aromat-niesprecyzowany. Wielka litrówa na patent, alkoholu 7,5vol, inne parametry pominięte. Gdzie indziej można poczytać, że aromat to goździki, cynamon,...
          2018-10-13, 11:14
        • yaro74
          Pohjala, Leevike
          yaro74
          Sour z dodatkiem cynamonu, hibiskusa, goździków, miodu i żurawiny.
          Zawartość alkoholu 6,5%.
          Barwa czerwono-brązowa.
          Piana: niska, drobna, nietrwała.
          Zapach: intensywny, przyjemny, cynamon, goździki, miód i owoce.
          Wysycenie: niskie.
          Smak: średnio kwaśny,...
          2020-02-01, 20:02
        • m2200
          Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
          m2200
          Witam,

          wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

          Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
          2019-05-16, 17:06
        • darekd
          Opillia, Rizdwiane
          darekd
          Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

          12% ekstr.
          4,8 % alk.
          12 IBU

          Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
          Piana - wysoka, trwała,...
          2025-01-02, 23:50
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...