rauchbock na zimno z nowofalowymi chmielami

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Noform
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 6

    #1

    rauchbock na zimno z nowofalowymi chmielami

    Witam pytanie jest dziwne ale zastanawiam sie czy warzył ktoś takie piwo?
    I czy jest sens próbować?
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12755

    #2
    Koźlak to głównie słody, w tym wypadku dodatkowo wędzone. Chmiel jest w tym gatunku na drugim planie. Wyraźny chmiel na zimno może przykryć wędzone tony w aromacie, trochę może to być sztuka dla sztuki moim zdaniem. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by próbować

    Comment

    • Noform
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.11
      • 6

      #3
      To muszę tak pomyśleć tak by wszystkie elementy grały ze sobą.
      Słyszałem że Polaris nawet jak jest na goryczkę to daje taką miętową goryczkę, prawda to?

      Comment

      • pyton1983
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.10
        • 18

        #4
        chmiel...sypmy więcej chmielu gdzie się tylko da...

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Na przykład do kibla. Przyjmie wszystkie takie pomysły i dowolne ilości chmielu, trzeba tylko regularnie spłukiwać.

          Comment

          • Noform
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.11
            • 6

            #6
            Bo grunt to merytoryczna odpowiedź

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Noform
              Witam pytanie jest dziwne ale zastanawiam sie czy warzył ktoś takie piwo?
              I czy jest sens próbować?
              Możesz spróbować z Simcoe, Chinook i Columbus. Raczej bym nie szedł w chmiele o mocnym profilu cytrusowym.
              Z Polarisem teoria jedno, a praktyka drugie, piłem kilka piw z tym chmielem i nie dawał nic ciekawego.
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12755

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Noform
                Bo grunt to merytoryczna odpowiedź
                Bo to jest trochę tak jakbyś chciał ugotować kartoflankę na wędzonym boczku i na forum kulinarnym zacząłbyś pytać jaką ostrą paprykę tam dodać. Ktoś proponuje jednak np. majeranek, a Ty odpowiadasz co lepiej: jalapeño czy jednak habanero. Każdy chmiel możesz wrzucić do swojego piwa, nawet miętowy. Tylko po co? Przegryzasz wędzoną kiełbę miętówkami? Ja wiem, że wszystko da się wypić co ma alkohol i do wszystkiego można dodać amerykański i inny chmiel. Ale po co?

                Dodaj amerykańskiego Sterlinga. Pasuje dobrze, pewnie go nie zdobędziesz i można go zastąpić innym chmielem "kontynentalnym", ale skoro to taki fetysz, to może skądś uda Ci się ściągnąć. Podany przez Masona Simcoe, Chinook czy Columbus to już taki banał, którym już wszędzie i wszystko u nas chmielono

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Merytoryczną odpowiedź dostałeś w drugim poście, powinno wystarczyć. Wiem, że jest moda na eksperymenty, dodawanie losowe wszystkiego, co tylko może zepsuć smak piwa, ale moje zdanie jest takie, że to ślepa uliczka. Żaden z takich wynalazków nigdzie nie przyjął się jako nowy styl piwa. Żaden z eksperymentatorów się do tego nie przyzna, ale znaczna część takich eksperymentów daje po prostu niedobre, niepijalne piwo.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Javox
                    Hilden, Dunlop & Hume
                    Javox
                    Session Pale Ale z alko 4.0%

                    Chmielenie chmielami Strata i Citra. Na zimno dali Citra, Simcoe i Galaxy.

                    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                    Lacing - trochę było.
                    Gaz - średni.
                    Barwa - zamglony, jasny żółto-pomarańczowy.
                    Aromat...
                    2024-03-11, 15:27
                  • heckler
                    Czechy, Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
                    heckler
                    Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
                    Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
                    2023-06-15, 11:52
                  • m2200
                    Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
                    m2200
                    Cześć,

                    znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

                    Jak...
                    2019-04-30, 16:10
                  • Brandis
                    Chmielenie na zimno.
                    Brandis
                    Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                    Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                    2020-02-05, 16:00
                  • darekd
                    Prost, DDH Oat Cream IPA
                    darekd
                    Nowość z wrocławskiego browaru.
                    W składzie m.in. słód i płatki owsiane oraz laktoza.
                    Chmiele - Citra + Sabro i Idaho 7 na zimno

                    15% ekstr.
                    5,5% alk.

                    Aromat - łagodne, słodsze cytrusy, delikatne owsiane ciastka, może ciut kokosa
                    Piana - wyższa,...
                    2022-03-06, 23:27
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...