Kawa do coffee stouta - jak dodać?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

Kawa do coffee stouta - jak dodać?

Przymierzam się do uwarzenia coffee stouta. Przepis, który mam jest dość ogólny (może dlatego, że angielski - leniwy). Autor przepisu radzi dodać 500 ml kawy po 4 dniach fermentacji.

1. Czy nie lepiej dodać kawę dopiero na cichej? A może w trakcie chmielenia?

2. W jakiej formie zadać kawę? Sypką? Ziarno? W woreczku muślinowym? Bez?

3. Jaka kawa jest najlepsza do piwowarstwa?
    Last edited by m2200; 2015-12-11, 18:09.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • metalsrem
    • 2008.09
    • 239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzi
    Przymierzam się do uwarzenia coffee stouta. Przepis, który mam jest dość ogólny (może dlatego, że angielski - leniwy). Autor przepisu radzi dodać 500 ml kawy po 4 dniach fermentacji.

1. Czy nie lepiej dodać kawę dopiero na cichej? A może w trakcie chmielenia?

2. W jakiej formie zadać kawę? Sypką? Ziarno? W woreczku muślinowym? Bez?

3. Jaka kawa jest najlepsza do piwowarstwa?
    Ja dawałem 200g świeżo zmielonej kawy do chmielna, z efektu byłem zadowolony. Kawę dawałem w woreczku. Co do gatunku kawy jeśli masz możliwość przejdź się do jakiegoś specjalistycznego sklepu lub baru i spytaj się o kawę z niską kwasowością.
    Browar domowy SKOTAR

Comment

• m2200
      • 2013.10
      • 223

A próbowałeś kiedyś dodawać kawę na cichą? Z tego co widzę są dwie szkoły: kawa pod koniec chmielenia albo do fermentora.

Na ile minut przed końcem chmielenia dodałeś kawę? I czy po wyłączeniu palnika od razu wyjąłeś woreczek czy pozwoliłeś kawie pozostać w brzeczce np. podczas chłodzenia?

Comment

• metalsrem
        • 2008.09
        • 239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzi
        A próbowałeś kiedyś dodawać kawę na cichą? Z tego co widzę są dwie szkoły: kawa pod koniec chmielenia albo do fermentora.

Na ile minut przed końcem chmielenia dodałeś kawę? I czy po wyłączeniu palnika od razu wyjąłeś woreczek czy pozwoliłeś kawie pozostać w brzeczce np. podczas chłodzenia?
        Z tego co pamiętam dałem pod koniec gotowania, chyba na pięć minut, ale pewny nie jestem bym musiał spojrzeć w notatki. Teraz jestem poza domem, ale jak chcesz mogę Ci jutro recepture moją wysłać na Pw.
        Browar domowy SKOTAR

Comment

• m2200
          • 2013.10
          • 223

Świetnie - z chęcią skorzystam z receptury. Dzięki.

Comment

Przetwarzanie...
          X