Kawa do coffee stouta - jak dodać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #1

    Kawa do coffee stouta - jak dodać?

    Przymierzam się do uwarzenia coffee stouta. Przepis, który mam jest dość ogólny (może dlatego, że angielski - leniwy). Autor przepisu radzi dodać 500 ml kawy po 4 dniach fermentacji.

    1. Czy nie lepiej dodać kawę dopiero na cichej? A może w trakcie chmielenia?

    2. W jakiej formie zadać kawę? Sypką? Ziarno? W woreczku muślinowym? Bez?

    3. Jaka kawa jest najlepsza do piwowarstwa?
    Ostatnia zmiana dokonana przez m2200; 2015-12-11, 18:09.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200
    Przymierzam się do uwarzenia coffee stouta. Przepis, który mam jest dość ogólny (może dlatego, że angielski - leniwy). Autor przepisu radzi dodać 500 ml kawy po 4 dniach fermentacji.

    1. Czy nie lepiej dodać kawę dopiero na cichej? A może w trakcie chmielenia?

    2. W jakiej formie zadać kawę? Sypką? Ziarno? W woreczku muślinowym? Bez?

    3. Jaka kawa jest najlepsza do piwowarstwa?
    Ja dawałem 200g świeżo zmielonej kawy do chmielna, z efektu byłem zadowolony. Kawę dawałem w woreczku. Co do gatunku kawy jeśli masz możliwość przejdź się do jakiegoś specjalistycznego sklepu lub baru i spytaj się o kawę z niską kwasowością.
    Browar domowy SKOTAR

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      A próbowałeś kiedyś dodawać kawę na cichą? Z tego co widzę są dwie szkoły: kawa pod koniec chmielenia albo do fermentora.

      Na ile minut przed końcem chmielenia dodałeś kawę? I czy po wyłączeniu palnika od razu wyjąłeś woreczek czy pozwoliłeś kawie pozostać w brzeczce np. podczas chłodzenia?
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • metalsrem
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.09
        • 239

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200
        A próbowałeś kiedyś dodawać kawę na cichą? Z tego co widzę są dwie szkoły: kawa pod koniec chmielenia albo do fermentora.

        Na ile minut przed końcem chmielenia dodałeś kawę? I czy po wyłączeniu palnika od razu wyjąłeś woreczek czy pozwoliłeś kawie pozostać w brzeczce np. podczas chłodzenia?
        Z tego co pamiętam dałem pod koniec gotowania, chyba na pięć minut, ale pewny nie jestem bym musiał spojrzeć w notatki. Teraz jestem poza domem, ale jak chcesz mogę Ci jutro recepture moją wysłać na Pw.
        Browar domowy SKOTAR

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #5
          Świetnie - z chęcią skorzystam z receptury. Dzięki.
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Petitpierre
            Zarzecze, [Wrężel] Mexico Trip Part One
            Petitpierre
            Nazwa może trochę nieadekwatna <trip> brzmi tak jakby było piwo z meskaliną i spotkanie z Quetzalcoatlem murowane.

            Tabasco Coffee Stout 16,5 6

            Potężna kawa i z chilli, cynamon, kardamon, mleczna krówka, w nucie dolnej kawa i likier pomarańczowy. Smak, niestety trochę...
            2022-11-21, 11:34
          • Petitpierre
            25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
            Petitpierre
            Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
            2023-08-25, 20:15
          • Xepher
            Owsiany stout
            Xepher
            Witajcie.
            Jestem swiezakiem jesli chodzi o wazenie piwa. Warze chwilowo z brewkitow (od czegos trzeba zaczac). Chcialbym pojsc o krok na przod i poexperymentowac..

            Chcialbym uwarzyc cos na wzor "pol czarnej u roszka" browaru piwoteka czyli owsianego stouta z laktoza i...
            2019-02-09, 02:29
          • e-prezes
            Biała Podlaska, Pl. Rubina 11-14, CoffeeLove
            e-prezes
            Miejsce z historią, więc długo czekałem, by go dodać, bo nie było tu piwa.
            Przed wojną i za okupacji był tu skład i rozlewnia piwa, o której wspominałem tu https://www.browar.biz/forum/piwo/hi...29#post2318229 (zdjęcia). W bliższych nam czasach budynek popadał w ruinę i po rewitalizacji Pl....
            2022-06-06, 13:02
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...