Bracia piwowarzy, mam kilka pytań dotyczących gęstwy drożdżowej zebranej po fermentacji.
1. Czy po zebraniu trzymamy ją w lodówce?
2. Czy słoik, zakręcamy, odkręcamy, rozszczelniamy?
3. Czy zadajemy ją po prostu bezpośrednio z lodówki do wystudzonej brzeczki czy dokonujemy jakiejś "operacji"? Np. podgrzewamy do temperatury brzeczki, rozcieńczamy albo coś w tym stylu.
4. Ile gęstwy zadajemy i od czego to zależy? Od ilości czy od stylu, poziomu blg piwa? Ile np.gęstwy zadać do 20 litrów stoutu 12 blg, a ile do 12 litrów RIS-a 25 blg?
5. Ile można trzymać gęstwę? Wiem, że są wiadomości w sieci, ale nie ma jednoznacznej wersji, więc wolę usłyszeć wskazówki od ludzi z doświadczeniem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
1. Czy po zebraniu trzymamy ją w lodówce?
2. Czy słoik, zakręcamy, odkręcamy, rozszczelniamy?
3. Czy zadajemy ją po prostu bezpośrednio z lodówki do wystudzonej brzeczki czy dokonujemy jakiejś "operacji"? Np. podgrzewamy do temperatury brzeczki, rozcieńczamy albo coś w tym stylu.
4. Ile gęstwy zadajemy i od czego to zależy? Od ilości czy od stylu, poziomu blg piwa? Ile np.gęstwy zadać do 20 litrów stoutu 12 blg, a ile do 12 litrów RIS-a 25 blg?
5. Ile można trzymać gęstwę? Wiem, że są wiadomości w sieci, ale nie ma jednoznacznej wersji, więc wolę usłyszeć wskazówki od ludzi z doświadczeniem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Comment