Gęstwa - pytania fundamentalne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Antrymir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 6

Gęstwa - pytania fundamentalne

Bracia piwowarzy, mam kilka pytań dotyczących gęstwy drożdżowej zebranej po fermentacji.

1. Czy po zebraniu trzymamy ją w lodówce?

2. Czy słoik, zakręcamy, odkręcamy, rozszczelniamy?

3. Czy zadajemy ją po prostu bezpośrednio z lodówki do wystudzonej brzeczki czy dokonujemy jakiejś "operacji"? Np. podgrzewamy do temperatury brzeczki, rozcieńczamy albo coś w tym stylu.

4. Ile gęstwy zadajemy i od czego to zależy? Od ilości czy od stylu, poziomu blg piwa? Ile np.gęstwy zadać do 20 litrów stoutu 12 blg, a ile do 12 litrów RIS-a 25 blg?

5. Ile można trzymać gęstwę? Wiem, że są wiadomości w sieci, ale nie ma jednoznacznej wersji, więc wolę usłyszeć wskazówki od ludzi z doświadczeniem.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

1. Tak.
    2. Zakręcamy.
    3. Nic nie podgrzewamy, czekamy 30 minut po wyjęciu z lodówki aż przyjmie temperaturę brzeczki.
    4. Ile zadać gęstwy? http://www.mrmalty.com/calc/calc.html (wymagany angielski na poziomie ameby)
    5. Zależy. Drożdże wraz z upływającym czasem mutują. Starszych gęstw niż 6 tygodni nie zadawałem, więc się nie wypowiem, ale osobiście odradzałbym takich praktyk.
    Last edited by kostas; 2015-12-17, 21:44.
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

Comment

• m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

Dołączę się. Czy jest sens zbierać gęstwę z drożdży suchych czy zbieracie ją tylko przy użyciu drożdży płynnych?
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

Comment

• gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

Jak najbardziej jest sens zbierać gęstwę z sucharków. I to kilkukrotnie. Moje najlepsze piwo było na US-05, które zbierałem bodaj z 3 lub 4 poprzednich warek.

Comment

Przetwarzanie...
        X