Pierwsze piwo AIPA 21blg- 5 dzień fermentacji.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukas95
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 12

    #1

    Pierwsze piwo AIPA 21blg- 5 dzień fermentacji.

    Moje pierwsze piwo (z zacieraniem) to AIPA, którą uwarzyłem 13 grudnia. Dziś po 5 dniach od zadania drożdży suchych(11,5g) US-05 piwo wygląda jak na zdjęciach. Taka sytuacja od wczoraj czy przedwczoraj. Mam więc pytanie, zlewać już na cichą?



    Przy okazji zapraszam na stronę mojego browaru domowego "Zawsze Gotowego"na fb:

    Pozdrawiam
    Attached Files
    ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
    https://web.facebook.com/gogogotowiec/
  • lukas95
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 12

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukas95
    Moje pierwsze piwo (z zacieraniem) to AIPA, którą uwarzyłem 13 grudnia. Dziś po 5 dniach od zadania drożdży suchych(11,5g) US-05 piwo wygląda jak na zdjęciach. Taka sytuacja od wczoraj czy przedwczoraj. Mam więc pytanie, zlewać już na cichą?



    Przy okazji zapraszam na stronę mojego browaru domowego "Zawsze Gotowego"na fb:

    Pozdrawiam
    Na początku blg wynosiło 21 stopni, ale nie jestem pewien czy mój balingomierz dobrze wskazywał. Teraz zmierzyłem drugim i jest 9 stopni blg.
    ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
    https://web.facebook.com/gogogotowiec/

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10806

      #3
      Ja bym czekał, piwo fermentuje
      Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2015-12-19, 01:20.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • lukas95
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.11
        • 12

        #4
        Zlałem dzisiaj na cichą. Piwo odfermentowało do 7 blg z 21blg początkowego.
        Drożdży było razem z chmielinami około 2 litrów.
        ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
        https://web.facebook.com/gogogotowiec/

        Comment

        • boney
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.10
          • 33

          #5
          Na przyszłość to nie ma się co spieszyć - w 2 dni zeszło Ci kolejne 2blg także może jeszcze pracowało.


          Moim zdaniem ten tydzień spokoju to zawsze powinieneś piwu dać, nie zaglądać nie potrzebnie - po co ryzykować infekcją.

          Na cichej coś tam może jeszcze Ci dofermentuje
          W piwowarstwie domowym nie ma przegranych.
          Każde niepowodzenie czegoś uczy.
          Przegrasz dopiero wtedy, gdy nie spróbujesz!

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • pebejot
            Grecja, Ateny, Lemesou 3, Paragon Brewery
            pebejot
            Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
            Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
            Pół powierzchni...
            2024-06-28, 09:00
          • e-prezes
            Wąsosz (?), Wawelskie AIPA
            e-prezes
            Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.

            Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
            2023-01-29, 18:02
          • darekd
            ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
            darekd
            Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

            Ekstr. 15%
            Alk. 6,0%

            Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
            Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
            2025-01-22, 23:57
          • ART
            Jastrzębie, AIPA
            ART
            Alk. 5.2 / 14 blg

            American India Pale Ale z browaru Jastrzębie.

            Jasnozłote, lekko mętne.
            Piana obfita, gęsta i trwała.
            Aromat - spod owocowości z nutkami cytrusów, wyłania się przyjemna acz może nieoczekiwana słodowość.
            Goryczka wysoka, ułożona....
            2024-11-20, 22:50
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...