Pierwsze piwo AIPA 21blg- 5 dzień fermentacji.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukas95
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 12

    Pierwsze piwo AIPA 21blg- 5 dzień fermentacji.

    Moje pierwsze piwo (z zacieraniem) to AIPA, którą uwarzyłem 13 grudnia. Dziś po 5 dniach od zadania drożdży suchych(11,5g) US-05 piwo wygląda jak na zdjęciach. Taka sytuacja od wczoraj czy przedwczoraj. Mam więc pytanie, zlewać już na cichą?



    Przy okazji zapraszam na stronę mojego browaru domowego "Zawsze Gotowego"na fb:

    Pozdrawiam
    Attached Files
    ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
    https://web.facebook.com/gogogotowiec/
  • lukas95
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 12

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukas95 Wyświetlenie odpowiedzi
    Moje pierwsze piwo (z zacieraniem) to AIPA, którą uwarzyłem 13 grudnia. Dziś po 5 dniach od zadania drożdży suchych(11,5g) US-05 piwo wygląda jak na zdjęciach. Taka sytuacja od wczoraj czy przedwczoraj. Mam więc pytanie, zlewać już na cichą?



    Przy okazji zapraszam na stronę mojego browaru domowego "Zawsze Gotowego"na fb:

    Pozdrawiam
    Na początku blg wynosiło 21 stopni, ale nie jestem pewien czy mój balingomierz dobrze wskazywał. Teraz zmierzyłem drugim i jest 9 stopni blg.
    ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
    https://web.facebook.com/gogogotowiec/

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Ja bym czekał, piwo fermentuje
      Last edited by anteks; 2015-12-19, 00:20.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • lukas95
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.11
        • 12

        #4
        Zlałem dzisiaj na cichą. Piwo odfermentowało do 7 blg z 21blg początkowego.
        Drożdży było razem z chmielinami około 2 litrów.
        ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
        https://web.facebook.com/gogogotowiec/

        Comment

        • boney
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.10
          • 33

          #5
          Na przyszłość to nie ma się co spieszyć - w 2 dni zeszło Ci kolejne 2blg także może jeszcze pracowało.


          Moim zdaniem ten tydzień spokoju to zawsze powinieneś piwu dać, nie zaglądać nie potrzebnie - po co ryzykować infekcją.

          Na cichej coś tam może jeszcze Ci dofermentuje
          W piwowarstwie domowym nie ma przegranych.
          Każde niepowodzenie czegoś uczy.
          Przegrasz dopiero wtedy, gdy nie spróbujesz!

          Comment

          Przetwarzanie...
          X