Cydr z puszki WES problem- fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aramit28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 17

    #1

    Cydr z puszki WES problem- fermentacja


    Witam. Mam problem po 4 dniach bezowocnego czekania na start fermentacji cydru dalej nie mogę się dopatrzeć oznak poza lekką parą na obrzeżach fermentora. Temperatura 18 C pożywka zastosowana zarówno do uwadniania drożdży go ferm jak i dedykowana wlana do nastawu . zapodaje zdjęcia proszę mi powiedzieć czy jest szansa na to że jednak coś z tego będzie czy raczej pójdzie w kanał. a może przy 18 C fermentacja tak wygląda?
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez aramit28; 2015-12-22, 19:17.
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

    #2
    Jak skończyła się historia z tym cydrem? Zastanawiam się nad tym koncentratem i szukam opinii.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24059

      #3
      Robiłem ten sok z chmieleniem i chmieleniem na zimno, fermentowałem Nottinghamami, wyszło fajnie aromatyczne i wytrawne. Jeśli pamiętam zeszło z 10blg chyba do 1.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Kamil97
        Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
        Kamil97
        Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
        W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
        2023-04-05, 17:59
      • RomaNzRumunii
        Vienna lager bardzo wolną fermentacja
        RomaNzRumunii
        Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
        2022-01-25, 17:05
      • balon91
        Zatrzymana fermentacja??
        balon91
        Witam serdecznie.
        W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
        postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

        Niestety przez moją niecierpliwość...
        2021-07-14, 16:39
      • yavo
        Nienagazowany cydr - help
        yavo
        Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
        2020-05-26, 20:37
      • krzysztoft
        fermentacja burzliwa czy zakażenie?
        krzysztoft
        Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
        2019-04-01, 01:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...