Piwa dolnej fermentacji z brewkitu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    Piwa dolnej fermentacji z brewkitu

    Witam.
    Chciałbym rozpocząć przygodę z ważeniem pierwszego piwa z brewkitu.
    Temperatura w pomieszczeniu gdzie będzie fermentowało piwo to stałe 15 st. C
    Który rodzaj brewkitu będzie najbardziej odpowiedni dla takiej temperatury?

    Proszę o wyrozumiałość dla początkującego za zadawanie być może zbyt banalnego pytania
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Nie ma takiego. Dolniaki powinno się fermentować w nieco niższej temperaturze. I decydujący nie będzie rodzaj brewkitu, a rasa użytych drożdży i temperatura fermentacji. Z pilsa możesz zrobić ale i na odwrót, nie ma to większego znaczenia.

    Comment

    • Joosto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2015.12
      • 263

      #3
      Brewkit Exprt Lager + woda termalna (ostudzona) słabozmineralizowana fluorkowo krzemowa. Pierwsze 12 godz w temp. 23 st. żeby wystartować drożdże, potem przeniesiony fermentator do 14 st.Na początku piana obfita, teraz umiarkowana/znikoma. Całość, bez pośpiechu, ładnie pracuje. Z przyjemnością czekam na pomiar ballingometrem za kilka dni

      Comment

      • Kazimierz_W
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼🍼
        • 2009.05
        • 689

        #4
        No to kolego będziesz miał ale. Po pierwsze, że w brew-kitach (szczególnie tych "słabszych" jednopuszkowych) dają uniwersalne drożdże do ale. Po drugie zacząłeś od bardzo wysokiej temperatury. Piana opadła, bo to nie jest miła temperatura dla tych drożdży, wolały by ze 2-3*C więcej.
        Jak nie zakazisz będziesz miał z tego oczywiście piwo. A później się nauczysz, że woda i skład brzeczki nie jest aż tak ważny jak dobór drożdży i stworzenie im odpowiednich warunków do pracy.
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment

        • Joosto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.12
          • 263

          #5
          Dziękuję za naukę. Byłem przekonany, że do koncentratu dodawane są drożdże do niego dedykowane. Poczekam, zobaczę co z tego wyjdzie.

          Comment

          • Petitpierre
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2014.01
            • 2566

            #6
            Jeśli kupujesz brewkit'y to najlepiej dokupuj drożdże i wymieniaj. W tych lepszych (pow. 1 puszki) trafiają się drożdże dedykowane (np. Better Brew w workach albo St. Peter's).
            Mały porterek-przyjaciel nerek

            Comment

            • Joosto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2015.12
              • 263

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeśli kupujesz brewkit'y to najlepiej dokupuj drożdże i wymieniaj. W tych lepszych (pow. 1 puszki) trafiają się drożdże dedykowane (np. Better Brew w workach albo St. Peter's).
              Właśnie chciałem doprecyzować. Użyłem Better Brew Export Lager w worku. Czy zatem można się tam spodziewać drożdży dolnej fermentacji dedykowanych między innymi do lagera?

              Comment

              • kishar
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.10
                • 1691

                #8
                Nie rozumiem jednej rzeczy , czemu nie doswiadczeni piwowarzy zaczynaja swoja przygode od trudnych styli, zamiast poćwiczyć na czymś łatwiejszym, czymś co bardziej wybacza błędy.

                Comment

                • Petitpierre
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2014.01
                  • 2566

                  #9
                  Jest takie prawdopodobieństwo, bo sama firma się chwali, że do każdego piwa ma specjalną, dedykowaną odmianę.
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

                  Comment

                  • Joosto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.12
                    • 263

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie rozumiem jednej rzeczy , czemu nie doswiadczeni piwowarzy zaczynaja swoja przygode od trudnych styli, zamiast poćwiczyć na czymś łatwiejszym, czymś co bardziej wybacza błędy.
                    Kolego kishar, spróbuję wytłumaczyć co mną kierowało.
                    Prostota, łatwość zrobienia piwa-wybór padł na brewkit.
                    Lager bo mam w piwniczce 13-15*C- temperaturą się sugerowałem
                    Jeśli znasz coś łatwiejszego i bardziej wybaczającego błędy to chętnie przyjmę i sugestię i naukę. Dlatego założyłem temat, by czerpać z wiedzy bardziej doświadczonych.
                    Pozdrawiam.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23930

                      #11
                      A z ciekawości jaki balling przed zadaniem drożdży?
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Joosto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2015.12
                        • 263

                        #12
                        ART zabij mnie , ale do głowy mi nie przyszło żeby mierzyć balling przed zadaniem.
                        Mea culpa oraz "chciejstwo mania" pierwszego piwa. Pośpiech mnie kiedyś zgubi...
                        Wszystko poszło wg rozpiski czyli ogrzanie koncentratu, rozpuszczenie, gotowanie, dodanie glukozy, fermentator, dodanie wody, schłodzenie, dodanie drożdży i poooszłoooo...

                        Comment

                        • kishar
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.10
                          • 1691

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joosto Wyświetlenie odpowiedzi
                          Kolego kishar, spróbuję wytłumaczyć co mną kierowało.
                          Prostota, łatwość zrobienia piwa-wybór padł na brewkit.
                          Lager bo mam w piwniczce 13-15*C- temperaturą się sugerowałem
                          Jeśli znasz coś łatwiejszego i bardziej wybaczającego błędy to chętnie przyjmę i sugestię i naukę. Dlatego założyłem temat, by czerpać z wiedzy bardziej doświadczonych.
                          Pozdrawiam.
                          Ta temeperatura to jest chyba jednak ciut za wysoka na lagera. I takim lepszym wyborem byłaby jakas APA czy AIPA gdzie chmiel moze przykryc pewne niedociagniecia czy problemy a i w 15 spokojnie mozna robic gorniaki. A i nie wiem skad wzieles info ze w temperaturze 15 stopni mozna fermentowac lagery?
                          Last edited by kishar; 2016-01-12, 11:35.

                          Comment

                          • Joosto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2015.12
                            • 263

                            #14
                            Pięknie dziękuję koledze. Na pewno z sugestii skorzystam. Kolejne fermentatory pod kolejne warki już mam, wiec zdobywać wiedzę i doświadczenie będzie mi prościej dzięki Wam.

                            Comment

                            • Kazimierz_W
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🍼🍼
                              • 2009.05
                              • 689

                              #15
                              Gotowanie brew kitów to zbędny zabieg. Ogrzej, zalej wrzątkiem by rozpuścić. Dolej wody z kranu (lepiej z prysznica bo wtedy napowietrzysz brzeczkę) do odpowiedniej objętości i gęstości. Uwodnij drożdże, dodaj i jazda.
                              Aha, pamiętaj by sprzęt był odkażony/wygotowany. Potem nie podnoś pokrywy, nie mierz BLG, nie ingeruj. Na cichą też nie musisz koniecznie przelewać. Grzebiąc, zaglądając, mierząc zwiększasz ryzyko infekcji.
                              Z drugiej strony nie zaliczysz infekcji, nie nauczysz się, hehehhehe.
                              Browar Bociana smaczny od rana
                              Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                              http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X