Cicha fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Goodi
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.08
    • 8

    #1

    Cicha fermentacja

    Podczas warzenia pierwszego piwa przelałem brzeczkę do fermentora bez kranika i bez dziurki na rurki fermentacyjną. Czy piwo może stać 7 dni sczelnie zamknięte przez 7 dni po upływie 7 dni burzliwej fermentacji? Czy przed butelkowaniem lepiej jest przelać piwo zpowrotem do fermentora z kranikiem czy butelkować przy użyciu rurki? Planuję do zimowego piwa z brew-kita dodać laskę wanilli, kiedy mógłbym to zrobić i jak długo trzymać ją w brzeczce?
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Przelać przed butelkowaniem do fermentora z kranikiem tak aby nie zaciągnąć osadów z dna i oczywiście najpierw dodać tam cukier rozpuszczony w we wrzątku. Wanilię raczej bym sobie odpuścił bo u mnie baaaaaardzo długo się "układła" w piwie.
    A może jeszcze poszukaj w necie jak z tą wanilią...
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Goodi
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.08
      • 8

      #3
      Mo tak tylko, ze burzliwa fermentacja zachodzila w fermentorze z kranikiem i juz raz brzeczka byla przelewana. Przyznam sie ze obawiam sie kolejnego przelewania zeby nie stracic na nagazowaniu.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24004

        #4
        nagazujesz w butelce.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • sredstvom
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.10
          • 362

          #5
          Zreszta zaciagac do kazdej butelki przez rurke - zajedziesz sie
          Czy napija sie panowie piweczka?

          Comment

          • Goodi
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.08
            • 8

            #6
            No dobrze, podpinając się do tego tematu chciałem jeszcze zapytać o sposób wyparzania butelek bez dostępu do preparatu OXI. Do użytku mam zmywarkę i chemię dostępną w normalnych sklepach nie dedykowanych piwowarstwu.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Jeżeli butelki są w miarę czyste, wystarczy zwykłe umycie. Zmywarka nie umyje ich w środku, najwyżej podgrzeje z zewnątrz, i to nie do temperatury wrzątku, bo takich zmywarek domowych nie ma. Nie demonizowałbym zresztą dezynfekcji butelek, ja zazwyczaj płuczę czystą wodą kilka razy i to wystarcza. Kwasa w butelce nie miałem od lat. Jak już koniecznie chcesz dezynfekować w sposób mało kłopotliwy, to polecam płukanie mała ilością spirytusu 70% (może być zwykły bimber). Porcje można wykorzystać na wiele butelek, a reszta odparuje, nie pozostawiając żadnych resztek, nawet płukać nie trzeba.

              Drugi sposób to wygrzanie w piekarniku, w temp. 180 stopni. Jeszcze kilka lat temu było to powszechnie stosowane.

              Zamiast laski wanilii do piwa, można dać do refermentacji w butelce cukier waniliowy lub wanilinowy. Wbrew opowieściom różnych "zdrowożywieniowych" zboczeńców nie ma znaczenia, co dasz, bo wanilina to prosty związek chemiczny, identyczny zarówno w owocach wanilii, jak i w cukrowni.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #8
                OXI jest dostępne nawet w Biedronce
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Goodi
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2015.08
                  • 8

                  #9
                  W biedronce jest oxy, nie wiem czy to dobry pomysł żeby wlewać go do piwa.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10795

                    #10
                    Dlaczego lać do piwa? Masz dezynfekować butelki
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Goodi
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.08
                      • 8

                      #11
                      W biedronce jest OxY płyn do prania. Nie ma tam OXI którego używa się do dezynfekcji.

                      Comment

                      • birek03
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2015.01
                        • 40

                        #12
                        Można zawsze zdezynfekować jakimś chlorem tylko wtedy trzeba jeszcze butelki przewietrzyć

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10795

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Goodi
                          W biedronce jest OxY płyn do prania. Nie ma tam OXI którego używa się do dezynfekcji.
                          ACE to wybielacz a kretem przepychamy rury
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Goodi
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2015.08
                            • 8

                            #14
                            Moje pierwsze piwo już zabutelkowane. Po 5 dniach ciekawość wzieła górę i otworzyłem 1 butelkę. Piwo ma ładną barwe jest klarowne i co najważniejsze dobrze nagazowane z pianką. Pachnie dość dziwnie natomiast wogle nie wyczuwam smaku. Piwo w smaku przypomina wodę z procentami. Proszę o odpowiedź czy smak przyjdzie po zakończeniu leżakowania czy piwo będzie tak smakować do końca?

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Kamil97
                              Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                              Kamil97
                              Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                              W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                              2023-04-05, 16:59
                            • SielskieWzgorze
                              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                              SielskieWzgorze
                              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                              ...
                              2024-02-19, 09:28
                            • grodek
                              Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                              grodek
                              Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                              - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                              - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                              - śrutownik stołowy 200 zł
                              - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                              - refraktometr 0-40°Brix'a...
                              2024-03-10, 19:01
                            • RomaNzRumunii
                              Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                              RomaNzRumunii
                              Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                              2022-01-25, 16:05
                            • POPCATS
                              Czy zaszła fermentacja?
                              POPCATS
                              Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
                              2019-03-01, 13:35
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...