Witam serdecznie
Zrobiłem sobie prezent kupując zestaw startowy z dry stout 12BLG i chciałbym jak najszybciej spróbować uwarzyć swoje pierwsze piwo, ale zanim to zrobię, chciałbym zadać dwa pytania:
Oglądając wcześniej różne filmy typu "jak warzyć piwo", zauważyłem że stosowana była rurka fermentacyjna, natomiast w zestawie który zakupiłem, nie ma tego elementu jak i otworu w pokrywie fermentatora. Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi różnice ?
Wiem że do tego jeszcze daleko, ale przy rozlewie celem nagazowania, wedle instrukcji mam dodać od 2-2,5g cukru lub glukozy na 0,5l. Która opcja będzie lepsza? A może dodać coś innego?
Z góry dziękuje za porady i pozdrawiam,
Maciek.
Zrobiłem sobie prezent kupując zestaw startowy z dry stout 12BLG i chciałbym jak najszybciej spróbować uwarzyć swoje pierwsze piwo, ale zanim to zrobię, chciałbym zadać dwa pytania:
Oglądając wcześniej różne filmy typu "jak warzyć piwo", zauważyłem że stosowana była rurka fermentacyjna, natomiast w zestawie który zakupiłem, nie ma tego elementu jak i otworu w pokrywie fermentatora. Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi różnice ?
Wiem że do tego jeszcze daleko, ale przy rozlewie celem nagazowania, wedle instrukcji mam dodać od 2-2,5g cukru lub glukozy na 0,5l. Która opcja będzie lepsza? A może dodać coś innego?
Z góry dziękuje za porady i pozdrawiam,
Maciek.
Comment