dogazowanie już zakapslowanego piwa - PILNE!!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

dogazowanie już zakapslowanego piwa - PILNE!!

Bardzo proszę o pomoc Panowie. Zakapslowałem piwo po błędnym obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Bardzo proszę o pomoc, jak mogę to poprawić?

Myślę nad przelaniem piwa z powrotem do wiadra, dosypanie cukru i zabutelkować ponownie, co wy na to?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2016-01-03, 14:25.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

O dużo się pomyliłeś? I co to za piwo?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• heppens
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.11
      • 83

Stout i po prostu jedna tego curku nie ma w ogóle. (brat bał się przyznać ). Tak to niestety jest jak się warzy w kilka osób, pracy mniej ale błędy się zdarzają częściej. Zrobiłem tak jak mówiłem, zagotowałem wodę, rozrobiłem glukozę, schłodziłem, zlałem piwo do wiadra i rozlałem jeszcze raz. Dla testu do 3 butelek dosypałem po prostu 3g glukozy bezpośrednio i oznaczyłem butelki, zobaczymy co się stanie

Comment

• fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

Dosyp do każdej butelki i na nowo zakapsluj. Jakby się pieniło, uciekało, z butelki to zrób roztwór i strzykawką dawkuj.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• heppens
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.11
          • 83

Myślałem nad tym, ale nie mam strzykawki w domu. [a z dosypywaniem próbowałem, uciekało jak diabeł]
          Ostatnia zmiana dokonana przez heppens; 2016-01-03, 17:10.

Comment

Related Topics

Collapse

• Andrzej2025
            Pilne potrzebne informacje ZRMPP Brzesko Okocim
            Andrzej2025
            Witam serdecznie. Szukam informacji o Zakładzie Remontowo-Montażowym Przemysłu Piwowarskiego Brzesko-Okocim ul. Browarna - ponieważ pracowałem tam w latach 1982-1984 i potrzebne mi do kapitału początkowego. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za okazałą pomoc. Będę dozgonnie wdzięczny za...
            2025-01-28, 14:19
          • Mar11111
            Początki z brewkitem...
            Mar11111
            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
            2024-04-20, 14:46
          • SupeR_PiwosZ
            Głubczyce, Karlik Ciemne
            SupeR_PiwosZ
            https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

Piwo Karlik Ciemne

Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.

Ekstr. brak infromacji
            Alk. 3,5% obj.

Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
            Piana - drobno...
            2025-02-16, 09:04
          • Petitpierre
            Fortuna, Fortunatus Wild Ale Peach
            Petitpierre
            W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
            2025-02-14, 11:03
          • g_effcia
            Domowe warzenie Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg z brewkitu
            g_effcia
            Witam.
            Zaczynamy z mężem przygodę piwowarską (3 brewkity za nami) i chcemy nastawić "Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg". I tu mam problem i proszę o pomoc:
            dotychczas Brewkity gotowało się z wodą 10 minut i dopiero do wiadra, uzupełnić wodą, ostudzić,...
            2018-04-20, 10:51
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...