dogazowanie już zakapslowanego piwa - PILNE!!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

    #1

    dogazowanie już zakapslowanego piwa - PILNE!!

    Bardzo proszę o pomoc Panowie. Zakapslowałem piwo po błędnym obliczeniu ilości cukru do refermentacji. Bardzo proszę o pomoc, jak mogę to poprawić?

    Myślę nad przelaniem piwa z powrotem do wiadra, dosypanie cukru i zabutelkować ponownie, co wy na to?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2016-01-03, 15:25.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

    #2
    O dużo się pomyliłeś? I co to za piwo?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • heppens
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.11
      • 83

      #3
      Stout i po prostu jedna tego curku nie ma w ogóle. (brat bał się przyznać ). Tak to niestety jest jak się warzy w kilka osób, pracy mniej ale błędy się zdarzają częściej. Zrobiłem tak jak mówiłem, zagotowałem wodę, rozrobiłem glukozę, schłodziłem, zlałem piwo do wiadra i rozlałem jeszcze raz. Dla testu do 3 butelek dosypałem po prostu 3g glukozy bezpośrednio i oznaczyłem butelki, zobaczymy co się stanie

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Dosyp do każdej butelki i na nowo zakapsluj. Jakby się pieniło, uciekało, z butelki to zrób roztwór i strzykawką dawkuj.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • heppens
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.11
          • 83

          #5
          Myślałem nad tym, ale nie mam strzykawki w domu. [a z dosypywaniem próbowałem, uciekało jak diabeł]
          Ostatnia zmiana dokonana przez heppens; 2016-01-03, 18:10.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Andrzej2025
            Pilne potrzebne informacje ZRMPP Brzesko Okocim
            Andrzej2025
            Witam serdecznie. Szukam informacji o Zakładzie Remontowo-Montażowym Przemysłu Piwowarskiego Brzesko-Okocim ul. Browarna - ponieważ pracowałem tam w latach 1982-1984 i potrzebne mi do kapitału początkowego. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za okazałą pomoc. Będę dozgonnie wdzięczny za...
            2025-01-28, 15:19
          • Mar11111
            Początki z brewkitem...
            Mar11111
            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
            2024-04-20, 15:46
          • darekd
            Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
            darekd
            Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

            Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

            Ekstr. 24%
            Alk. 10,2%

            Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
            Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
            2025-04-02, 00:18
          • darekd
            Opillia, Firmowe
            darekd
            Browar z Tarnopola

            16% alk.
            6,5% alk.
            21 IBU

            Mały napis na ecie przypomina, że piwo jest bez syropu maltozowego. Natomiast na ecie przyznają się bez bicia do cukru i ryżu

            Aromat - dość łagodny, słodowy, ciut słodyczy
            Piana - dość niewysoka,...
            2025-02-25, 00:36
          • SupeR_PiwosZ
            Głubczyce, Karlik Ciemne
            SupeR_PiwosZ
            https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

            Piwo Karlik Ciemne

            Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.

            Ekstr. brak infromacji
            Alk. 3,5% obj.

            Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
            Piana - drobno...
            2025-02-16, 10:04
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...