Pierwsze piwo z ekstraktu suchego

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rzuchos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.01
    • 4

Pierwsze piwo z ekstraktu suchego

Witam, potrzebuję trochę pomocy a mianowicie zakupiłem 4kg suchego ekstraktu z bruntala i chcę uwarzyć piwo na drożdżach s-04. Ile dać ekstraktu żeby wyszło mi 20l brzeczki o °Blg 12? Czy te drożdże nie dadzą mi estrowego aromatu przy femrentacji około 18-20°C? I jeszcze pytanko odnośnie chmielu: Czy 20g Marynki na goryczkę i 25g Lubelskiego na 30min gotowania oraz 25g Lubelskiego na 5min to nie za mało? Chciałbym uwarzyć piwo o aromacie intensywnie chmielowym ale nie za bardzo goryczkowym.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

2,5kg ekstraktu 15g Marynki na początku gotowania po 30 min 15g Lubelskiego oraz 35g Lubelskiego w chłodzeniu. Taką mam koncepcję
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• rzuchos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.01
      • 4

Gdzieś czytałem że 0.25kg suchego ekstraktu daje 1 Blg więc z tego co wyliczyłem to musiałbym dać 3kg na te 12 Blg ale czy to prawda to chyba wyjdzie w praniu a co do chmielu to myślałem że może dałbym te 25g z ostatnich 5min na chmielenie na zimno. Co o tym myślicie?

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

To może Marynka na poczatek, Lubelski 15g na końcu i 25g na cichą?
        ps suchy ekstrakt po otwarciu paczki/puszki jest bardzo upierdliwy w przechowywaniu
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• rzuchos
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.01
          • 4

Tylko czy w smaku nie będzie za mało chmielu? W piwa typu IPA to ja nie celuję ale jednak smak chmielu bardzo lubię

Comment

Related Topics

Collapse

• Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • Axl2
            Słodkie piwo z ekstraktu
            Axl2
            Witam wszystkich,

Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
            2023-11-12, 21:50
          • konrad93
            Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
            konrad93
            Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
            2019-01-08, 12:48
          • Ahumba
            Rumia, Hallera 2, Browar Miejski Pompa
            Ahumba
            W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
            2025-02-11, 20:31
          • Petitpierre
            Funky Fluid, Game Over Invasion
            Petitpierre
            DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
            2025-01-18, 09:30
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...