Pierwsze piwo z ekstraktu suchego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rzuchos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.01
    • 4

    Pierwsze piwo z ekstraktu suchego

    Witam, potrzebuję trochę pomocy a mianowicie zakupiłem 4kg suchego ekstraktu z bruntala i chcę uwarzyć piwo na drożdżach s-04. Ile dać ekstraktu żeby wyszło mi 20l brzeczki o °Blg 12? Czy te drożdże nie dadzą mi estrowego aromatu przy femrentacji około 18-20°C? I jeszcze pytanko odnośnie chmielu: Czy 20g Marynki na goryczkę i 25g Lubelskiego na 30min gotowania oraz 25g Lubelskiego na 5min to nie za mało? Chciałbym uwarzyć piwo o aromacie intensywnie chmielowym ale nie za bardzo goryczkowym.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    2,5kg ekstraktu 15g Marynki na początku gotowania po 30 min 15g Lubelskiego oraz 35g Lubelskiego w chłodzeniu. Taką mam koncepcję
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • rzuchos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.01
      • 4

      #3
      Gdzieś czytałem że 0.25kg suchego ekstraktu daje 1 Blg więc z tego co wyliczyłem to musiałbym dać 3kg na te 12 Blg ale czy to prawda to chyba wyjdzie w praniu a co do chmielu to myślałem że może dałbym te 25g z ostatnich 5min na chmielenie na zimno. Co o tym myślicie?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        To może Marynka na poczatek, Lubelski 15g na końcu i 25g na cichą?
        ps suchy ekstrakt po otwarciu paczki/puszki jest bardzo upierdliwy w przechowywaniu
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • rzuchos
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.01
          • 4

          #5
          Tylko czy w smaku nie będzie za mało chmielu? W piwa typu IPA to ja nie celuję ale jednak smak chmielu bardzo lubię

          Comment

          Przetwarzanie...
          X