Cześć, jestem początkujący w kwestii warzenia piwa. Mam drobny problem, dotyczący chmielenia i filtracji chmielin. Starałem dojść do odpowiedzi szukając po forach, googlach czy oglądając filmy na yt ale niestety nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi. Mianowicie, czy filtrację chmielin powinienem przeprowadzić przed czy po chłodzeniu gorącej zachmielonej brzeczki ?
Chmielenie i filtracja
Collapse
X
-
Obojętnie. Zależy od tego, jaki masz sprzęt. Jeżeli masz instalację zamkniętą z obiegiem wymuszonym, możesz filtrować na gorąco. Jak masz tylko garnek i wiadro, to łatwiej poczekać, aż wystygnie, chmieliny siądą na dnie, i zlać brzeczkę znad osadu.
-
-
Dotychczas robiłem tak że zaraz po zakończeniu chmielenia filtrowałem to wszystko wykorzystując oplot i dopiero chłodziłem. Zacząłem się zastanawiać czy to, że wcześniej pozbywam się chmielu, tj. przed ochłodzeniem nie powoduje słabszego aromatu czy posmaku i to jest w sumie sedno mojego pytania czy przez wcześniejsze usunięcie chmielu nie tracę aromatu i smaku ?
Comment
-
-
Sprawy mają się tak, że w zależności jak/kiedy/ to zrobisz to taki będzie efekt chmielenia. Chmiel oddaje goryczkę do piwa do temperatury ok 70*C poniżej tej temperatury do brzeczki przechodzą w zasadzie tylko aromaty.
Resztę sam sobie dopowiedz analizując swój proces.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2016-01-08, 16:19."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment