Cześć,
właśnie razem z moim kumplem warzymy swoją drugą warkę. Warzymy Belgijskie Potrójne 18,0 Blg / 6,2% alk. obj., w którego skład wchodzi (na 10 litrów piwa):
– słód pale ale Weyermann 0,5 kg
– słód monachijski typ 1 Weyermann 2,5 kg
– słód Carabelge Weyermann 0,5 kg
– słód Caramunich Typ 1 Weyermann 0,5 kg
- brązowy cukier belgijski kandyzowany 150 g
– chmiel Styrian Golding (SLO) 60 g
– chmiel Aramis (FR) 30 g
– drożdże Safbrew Abbaye 11,5 g
Na recepturze nie ma nic napisane kiedy użyć brązowy cukier belgijski kandyzowany.
Przeszukałem internety i znalazłem kilka opinii. Jedni piszą by dodać na koniec gotowania, drudzy piszą by dodać po 3-4 dniach burzliwej, a jeszcze inni piszą by dać dopiero przy cichej.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
właśnie razem z moim kumplem warzymy swoją drugą warkę. Warzymy Belgijskie Potrójne 18,0 Blg / 6,2% alk. obj., w którego skład wchodzi (na 10 litrów piwa):
– słód pale ale Weyermann 0,5 kg
– słód monachijski typ 1 Weyermann 2,5 kg
– słód Carabelge Weyermann 0,5 kg
– słód Caramunich Typ 1 Weyermann 0,5 kg
- brązowy cukier belgijski kandyzowany 150 g
– chmiel Styrian Golding (SLO) 60 g
– chmiel Aramis (FR) 30 g
– drożdże Safbrew Abbaye 11,5 g
Na recepturze nie ma nic napisane kiedy użyć brązowy cukier belgijski kandyzowany.
Przeszukałem internety i znalazłem kilka opinii. Jedni piszą by dodać na koniec gotowania, drudzy piszą by dodać po 3-4 dniach burzliwej, a jeszcze inni piszą by dać dopiero przy cichej.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Comment