cukier kandyzowany

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gustoo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 5

    cukier kandyzowany

    Cześć,

    właśnie razem z moim kumplem warzymy swoją drugą warkę. Warzymy Belgijskie Potrójne 18,0 Blg / 6,2% alk. obj., w którego skład wchodzi (na 10 litrów piwa):
    – słód pale ale Weyermann 0,5 kg
    – słód monachijski typ 1 Weyermann 2,5 kg
    – słód Carabelge Weyermann 0,5 kg
    – słód Caramunich Typ 1 Weyermann 0,5 kg
    - brązowy cukier belgijski kandyzowany 150 g
    – chmiel Styrian Golding (SLO) 60 g
    – chmiel Aramis (FR) 30 g
    – drożdże Safbrew Abbaye 11,5 g

    Na recepturze nie ma nic napisane kiedy użyć brązowy cukier belgijski kandyzowany.
    Przeszukałem internety i znalazłem kilka opinii. Jedni piszą by dodać na koniec gotowania, drudzy piszą by dodać po 3-4 dniach burzliwej, a jeszcze inni piszą by dać dopiero przy cichej.

    Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3490

    #2
    W tym przypadku, przy tym niezbyt wysokim ballingu, dodaj pod koniec gotowania.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Gustoo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 5

      #3
      Tak zrobiliśmy.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X