Pierwsze warzenie, problem z fermentacją.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • loki06
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 1

    Pierwsze warzenie, problem z fermentacją.

    Witam
    Uwarzyłem swoje pierwsze piwo (dry stout ), pierwszego dnia rurka strasznie bulkała co kilka sekund, drugiego dnia drożdże opadły na dno, piany prawie nie ma a rurka bulkała raz na 10 min. Teraz bulkanie występuje bardzo rzadko.
    Czy wszystko jest ok ?
    Drożdże US-04, temperatura fermentacji 20-23° C.
    Z góry dziękuje za pomoc
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Wszystko jest ok. Pewnie drożdże podbiły temp i szybko skończyły robotę. Piwo przelej za kilka dni na cichą.
    Jeśli piwo z brewkita to po tygodniu-dwóch butelkuj.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • boney
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.10
      • 33

      #3
      Jak wyżej.

      Rurka to taki bajer, drożdże mogą jeszcze pracować nawet jeśli już nic nie "bulka".
      W piwowarstwie domowym nie ma przegranych.
      Każde niepowodzenie czegoś uczy.
      Przegrasz dopiero wtedy, gdy nie spróbujesz!

      Comment

      Przetwarzanie...
      X