AIPA - ilość chmielu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

    AIPA - ilość chmielu

    Cześć! Mam następujący plan:

    - Magnum 25g (11,5%ak) - 60min
    - Columbus 25g (12,5%ak) - 15min
    - Centennial 25g (8,5%ak) - 10 min
    - Centennial 25g (8,5%ak) - 5 min
    - Citra 50g (13,5%ak) - 1 min

    NA ZIMNO:

    - 50g Amarillo
    - 50g Azacca
    - 50g Centennial

    To wszystko na 20l piwa. Bardzo lubię mocno goryczkowe, aromatycznie(po amerykańsku) piwa, ale boję się żeby nie przecholować i nie narobić jakiejś biedy. Czy te ilości to nie jest zbyt duże szaleństwo na +/- 15,5BLG IPA?
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heppens Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć! Mam następujący plan:

    - Magnum 25g (11,5%ak) - 60min
    - Columbus 25g (12,5%ak) - 15min
    - Centennial 25g (8,5%ak) - 10 min
    - Centennial 25g (8,5%ak) - 5 min
    - Citra 50g (13,5%ak) - 1 min

    NA ZIMNO:

    - 50g Amarillo
    - 50g Azacca
    - 50g Centennial

    To wszystko na 20l piwa. Bardzo lubię mocno goryczkowe, aromatycznie(po amerykańsku) piwa, ale boję się żeby nie przecholować i nie narobić jakiejś biedy. Czy te ilości to nie jest zbyt duże szaleństwo na +/- 15,5BLG IPA?
    Jak dla mnie za mało na goryczkę ta ilość nie da Ci duzej goryczki, a co do chmielenia na zimno, taka ilość wydaje się spora i może prowadzić do ryzyka pojawienia się trawiastości w piwie i zeby to ryzyko zminimalizowac powines chmielenie na zimno ograniczyć do 3-4 dni.

    Comment

    • Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1054

      #3
      Oczywiście, za mało na goryczkę, wg mnie na 20 litrów dobrze byłoby dać nawet 50 g. W Twoim przypadku ten Columbus dałbym od początku. Ponadto raczej tu na forum nikt nie poleca Magnum, bo ta goryczka jest nie za ciekawa - ściągająca, piołunowa. Mówią, że ten chmiel długo się układa. Zresztą - są też opinie, że ta goryczka jest fajna, ale - jak mówię - większość uważa, że ten chmiel nie jest zbyt ok. Lepiej pochmielić jakimiś amerykanami np. Zeus, Columbus, Warrior, czy inny. Ja mam osobiście dobre doświadczenia z polską Iungą na goryczkę, ale do rasowej AIPY chyba powinien być amerykaniec. Z tym, że ja chmieliłem na goryczkę dwuetapowo: 3/4 chmielu od początku, natomiast reszta po pół godzinie, a całe chmielenie 90 minut. Warto sobie obliczyć w jakimś kalkulatorze ile ma być IBU i tego się trzymać.
      Gdzieś wyczytałem, że generalnie można powiedzieć, że dobrze nachmielona IPA ma sumarycznie (goryczka + smak + aromat + na cichą) 1 kg chmielu na hektolitr...
      Last edited by Rycho_128; 2016-01-13, 12:27.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • heppens
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.11
        • 83

        #4
        - Columbus 50g (11,5%ak) - 60min
        - Centennial 25g (12,5%ak) - 15min
        - Centennial 25g (8,5%ak) - 5 min
        - Citra 50g (13,5%ak) - 1 min

        NA ZIMNO:

        - 50g Amarillo
        - 50g Azacca

        Tak mogłoby to wyglądać?

        Comment

        • Rycho_128
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.03
          • 1054

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heppens Wyświetlenie odpowiedzi
          - Columbus 50g (11,5%ak) - 60min
          - Centennial 25g (12,5%ak) - 15min
          - Centennial 25g (8,5%ak) - 5 min
          - Citra 50g (13,5%ak) - 1 min

          NA ZIMNO:

          - 50g Amarillo
          - 50g Azacca

          Tak mogłoby to wyglądać?
          Ja tu w sumie początkujący piwowar, ale wg mnie jest ok. Spróbuj sobie policzyć IBU, np. za pomocą tego, no i nie bierz za bardzo do serca tego, że Magnum to samo zło. W niewielkich ilościach mówią, że daje radę. Ale ja tego chmielu akurat nie próbowałem w swoich produkcjach, choć piwa z Magnum (komercyjne) znam i nie były nawet złe.
          Last edited by Rycho_128; 2016-01-13, 21:45.
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          • heppens
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.11
            • 83

            #6
            Nie narzekam na finanse, nie będę ryzykował. Chodzi mi raczej o ilość i połączenie gatunków, czy z tej strony nic się nie gryzie.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X