Kipi z fermentora na burzliwej - pytanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #1

    Kipi z fermentora na burzliwej - pytanie

    Koledzy, Kolezanki

    zapytam, w zeby nie dadza :-)

    Swoja druga warke (ciemny przeniczniak z zestawu CP) postanowilem fermentowac z rurka - na probe, zeby miec porownanie z pierwszym warzeniem (bez rurki). Jakies licho mnie podkusilo...

    Jak sie drozdze rozhulaly, to na drugi dzien (wczoraj) na szybkiego wyrywalem rurke i otwieralem wiadro, bo zaczelo pluc na lewo i prawo. Pokrywe wymylem, zdezynfekowalem i zalozylem na nowo (bez rurki, zakorkowalem), przy czym zostawilem na rozszczelnieniu - ok. 1/4 obwodu. Po jakichs 2 godzinach znowu mialem malego "rzyga" na podlodze, wiec rozszczelnilem na ok. 1/2 obwodu i przykrylem swiezo wyprasowana poszewka. Stalo przez noc, rano cale rozszczelnienie bylo upaprane, ale bez historii podlogowych tym razem - na szczescie.

    A pytanie brzmi: nie przegialem paly otwierajac tak mocno? szczelina nie jest szeroka, wrecz pokrywa przylega do fermentowa - tyle, ze ma duzy luz do wypuszczania CO2. Calosc przykryta czysta poszewka, wiec wleciec mi tam nic nie wleci. Ale licho nie spi... Z drugiej strony co mialem robic - dac temu wykipiec na podloge?

    Co o tym sadzicie? Podpowiedzcie cos, bo siedze i sie w leb drapie, czy nie spaskudze sprawy. Ale z drugiej strony, nie jestem pierwszym na tym swiecie, ktoremu kipi, wiec na pewno jakies doswiadczenia wielu z was ma.

    Dzieki!
    Czy napija sie panowie piweczka?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

    #2
    Obniż temp brzeczki
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • sredstvom
      Porucznik Browarny Tester
      • 2015.10
      • 362

      #3
      Dzieki @anteks.
      Kurcze, myslalem o tym... Przy czym calosc stoi w pomieszczeniu o temp. 19°C, temperatura na wiadrze 21°. Jedyne co moge zrobic to wywalic calosc na balkon, ale primo: nie "uspi" mi to drozdzy?, secundo: po jakims czasie wypada wstawic z powrotem, podgrzeje sie samoistnie.
      Inna sprawa - ta najostrzejsza faza powinna sie chwila moment skonczyc, w koncu zjedza wszystko, wiec nie mam problemu jeszcze dzien-dwa popilnowac i dawac sie calosci odgazowac przez 2-3 sekundy. Czego sie tylko boje, to czy nie narazam mojej berbeluchy na niebezpieczenstwo zakazenia (pewnie tak)...
      Nie zebym sie z toba klocil, jestes doswiadczonym zawodnikiem i licze sie z twoim zdaniem. Rozwazam po prostu wszystkie za i przeciw.
      Czy napija sie panowie piweczka?

      Comment

      • sredstvom
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.10
        • 362

        #4
        Post pod postem, ale co mi tam :-)

        Sprecyzuje tylko swoj tok myslenia: jesli na takim rozszczelnieniu nie wywala z wiadra, to moze by to tak zostawic i tylko sprawdzac, czy sie mocniej nie rozhustalo? Przykryte i zabezpieczone w sumie jest... Nie chodzilo mi absolutnie o otwieranie co godzina i zagladanie do srodka, nie chce byc posadzony o takie samobojcze zamiary :-)
        Czy napija sie panowie piweczka?

        Comment

        • Kazimierz_W
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼🍼
          • 2009.05
          • 689

          #5
          Najprościej to: podczas burzliwej nie używaj rurki (szczelne zamknięcie + rurka to opcja na cichą fermentację), po drugie nie dociskaj pokrywy wiadra tylko ją lekko połóż. CO2 spokojnie się ulotni, a jak przypadkiem piana Ci wyleci to sobie ją wytrzyj poza wiadrem.
          W wiadrze jest nadciśnienie więc nic spoza wiadra nie dostanie się do środka.
          Keep calm and make some alcohol
          Browar Bociana smaczny od rana
          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

          http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

          Comment

          • sredstvom
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.10
            • 362

            #6
            Od razu mi razniej, dzieki milosciwy krolu ;-)
            Czy napija sie panowie piweczka?

            Comment

            • kostas
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.08
              • 212

              #7
              Następnym razem zmontuj sobie coś takiego. System ten z j. angielskiego nazywa się blow off tube i zapobiega wydostawaniu się piany na zewnątrz podczas fermentacji burzliwej. Oczywiście wszystkie elementy są dokładnie zdezynfekowane, a drugi koniec jest włożony do czystej butelki napełnionej do połowy wodą. Zdjęcie przedstawia fermentację RIS-a, w którym to pomimo założenia że drożdże będą chciały wyjść, to akurat właśnie wtedy im się odechciało. Jak widać działa

              I bulka, tak samo jak rurka
              Attached Files
              Ostatnia zmiana dokonana przez kostas; 2016-01-13, 16:52.
              Browar Domowy El Greco na Facebooku

              Comment

              • sredstvom
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.10
                • 362

                #8
                Ha, zacne!
                Czy napija sie panowie piweczka?

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                  dadek
                  Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                  2024-11-19, 05:20
                • dadek
                  Mainz, Weisenauer Straße 15, Kuehn Kunz Rosen Brauerei
                  dadek
                  Jeśli ktoś spróbuje piwek w Eisgrub-Bräu https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-eisgrub-brau może po około 10 minutowym spacerze kontynuować piwkowanie w kolejnym browarze. Idziemy odwrotnie niż do centrum,...
                  2022-11-25, 03:09
                • dadek
                  Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
                  dadek
                  Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
                  2022-04-08, 02:05
                • heckler
                  Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                  heckler
                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                  2025-01-31, 12:11
                • dadek
                  Belgia, Gent, Vrijdagmarkt 50, Dulle Griet
                  dadek
                  Piwiarnia na największym placu w Gent szczycąca się ofertą 500 piw. Oczywiście nie lanych (bo tych jest 10) ale butelkowych. Szczycą się również otwarciem podwojów już w 1978 roku, jednak tradycją nawiązują do wcześniejszych wieków gdy to na piwo wpadali wozacy dostarczający produkty...
                  2024-10-03, 21:34
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...