Kipi z fermentora na burzliwej - pytanie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

Kipi z fermentora na burzliwej - pytanie

Koledzy, Kolezanki

zapytam, w zeby nie dadza :-)

Swoja druga warke (ciemny przeniczniak z zestawu CP) postanowilem fermentowac z rurka - na probe, zeby miec porownanie z pierwszym warzeniem (bez rurki). Jakies licho mnie podkusilo...

Jak sie drozdze rozhulaly, to na drugi dzien (wczoraj) na szybkiego wyrywalem rurke i otwieralem wiadro, bo zaczelo pluc na lewo i prawo. Pokrywe wymylem, zdezynfekowalem i zalozylem na nowo (bez rurki, zakorkowalem), przy czym zostawilem na rozszczelnieniu - ok. 1/4 obwodu. Po jakichs 2 godzinach znowu mialem malego "rzyga" na podlodze, wiec rozszczelnilem na ok. 1/2 obwodu i przykrylem swiezo wyprasowana poszewka. Stalo przez noc, rano cale rozszczelnienie bylo upaprane, ale bez historii podlogowych tym razem - na szczescie.

A pytanie brzmi: nie przegialem paly otwierajac tak mocno? szczelina nie jest szeroka, wrecz pokrywa przylega do fermentowa - tyle, ze ma duzy luz do wypuszczania CO2. Calosc przykryta czysta poszewka, wiec wleciec mi tam nic nie wleci. Ale licho nie spi... Z drugiej strony co mialem robic - dac temu wykipiec na podloge?

Co o tym sadzicie? Podpowiedzcie cos, bo siedze i sie w leb drapie, czy nie spaskudze sprawy. Ale z drugiej strony, nie jestem pierwszym na tym swiecie, ktoremu kipi, wiec na pewno jakies doswiadczenia wielu z was ma.

Dzieki!
    Czy napija sie panowie piweczka?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Obniż temp brzeczki
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• sredstvom
      • 2015.10
      • 362

Dzieki @anteks.
      Kurcze, myslalem o tym... Przy czym calosc stoi w pomieszczeniu o temp. 19°C, temperatura na wiadrze 21°. Jedyne co moge zrobic to wywalic calosc na balkon, ale primo: nie "uspi" mi to drozdzy?, secundo: po jakims czasie wypada wstawic z powrotem, podgrzeje sie samoistnie.
      Inna sprawa - ta najostrzejsza faza powinna sie chwila moment skonczyc, w koncu zjedza wszystko, wiec nie mam problemu jeszcze dzien-dwa popilnowac i dawac sie calosci odgazowac przez 2-3 sekundy. Czego sie tylko boje, to czy nie narazam mojej berbeluchy na niebezpieczenstwo zakazenia (pewnie tak)...
      Nie zebym sie z toba klocil, jestes doswiadczonym zawodnikiem i licze sie z twoim zdaniem. Rozwazam po prostu wszystkie za i przeciw.

Comment

• sredstvom
        • 2015.10
        • 362

Post pod postem, ale co mi tam :-)

Sprecyzuje tylko swoj tok myslenia: jesli na takim rozszczelnieniu nie wywala z wiadra, to moze by to tak zostawic i tylko sprawdzac, czy sie mocniej nie rozhustalo? Przykryte i zabezpieczone w sumie jest... Nie chodzilo mi absolutnie o otwieranie co godzina i zagladanie do srodka, nie chce byc posadzony o takie samobojcze zamiary :-)

Comment

• Kazimierz_W
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼🍼
          • 2009.05
          • 689

Najprościej to: podczas burzliwej nie używaj rurki (szczelne zamknięcie + rurka to opcja na cichą fermentację), po drugie nie dociskaj pokrywy wiadra tylko ją lekko połóż. CO2 spokojnie się ulotni, a jak przypadkiem piana Ci wyleci to sobie ją wytrzyj poza wiadrem.
          W wiadrze jest nadciśnienie więc nic spoza wiadra nie dostanie się do środka.
          Keep calm and make some alcohol
          Browar Bociana smaczny od rana
          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

Comment

• sredstvom
            • 2015.10
            • 362

Od razu mi razniej, dzieki milosciwy krolu ;-)

Comment

• kostas
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.08
              • 212

Następnym razem zmontuj sobie coś takiego. System ten z j. angielskiego nazywa się blow off tube i zapobiega wydostawaniu się piany na zewnątrz podczas fermentacji burzliwej. Oczywiście wszystkie elementy są dokładnie zdezynfekowane, a drugi koniec jest włożony do czystej butelki napełnionej do połowy wodą. Zdjęcie przedstawia fermentację RIS-a, w którym to pomimo założenia że drożdże będą chciały wyjść, to akurat właśnie wtedy im się odechciało. Jak widać działa

I bulka, tak samo jak rurka
              Attached Files
              Last edited by kostas; 2016-01-13, 15:52.
              Browar Domowy El Greco na Facebooku

Comment

• sredstvom
                • 2015.10
                • 362

Ha, zacne!

Comment

Przetwarzanie...
                X