BLG - o ile powinno spaść ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    BLG - o ile powinno spaść ?

    witam,
    uwarzyłem sobie takie cudo :
    12# Aramis Amber Ale 17º BLG (na 24 litrów) 29.12.2015
    Pale Ale 6,5 EBC Soufflet 4,2 kg
    Monachijski 12-16 Souflet 1,5 kg
    Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,6 kg
    Bursztynowy 30-70 EBC Strzegom 0,5 kg
    Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann 0,04 kg
    Chmiel Aramis FR 2013 granulat 6,3% 75g
    Drożdze Gozdawa PURE ALE YEAST 7


    Ale ja nie do końca o tym. Użyłem pierwszy raz drożdży, do których nie jestem przekonany jak one pracują. Choć informacja, że wytrzymują wysoko procentowe piwa powinna być wystarczająca. Po 12 dniach burzliwej (przetrzymałem) sprawdziłem BLG i spadło z 17 do 9... i dalej nie pracuje. Zlałem na cichą i przeniosłem celowo do pomieszczenia gdzie jest 20 stopni... Pokrywa nawet nie spuchła, czy drożdże wogóle już nie pracują... Zacieranie było w temperaturze ok. 68-70 stopni czyli z nastawieniem, aby dużo ciała zostało, ale czy aż tak ? Czy można podejrzewać, że drożdze nie dały radę, czy po prostu zakończyła się fermentacja, a piwo o 17 BLG będzie miało ok. 5%? Piwo w smaku jest dobre, słodowość jest wyczuwalna w smaku bardziej niż zwykle w piwach, które robiłem do tej pory, ale nigdy nie robiłem piwa o takim ekstrakcie oraz nie miałem tak słabego odfermentowania.

    z góry dzięki za odpowiedzi lub rady.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    O tych drożdżach nic nie wiem, ale jeśli zacierałeś 68 - 70 C, to może tyle zostać. Może jeszcze ciut zejśćw leżakowaniu.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X