witam,
uwarzyłem sobie takie cudo :
12# Aramis Amber Ale 17º BLG (na 24 litrów) 29.12.2015
Pale Ale 6,5 EBC Soufflet 4,2 kg
Monachijski 12-16 Souflet 1,5 kg
Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,6 kg
Bursztynowy 30-70 EBC Strzegom 0,5 kg
Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann 0,04 kg
Chmiel Aramis FR 2013 granulat 6,3% 75g
Drożdze Gozdawa PURE ALE YEAST 7
Ale ja nie do końca o tym. Użyłem pierwszy raz drożdży, do których nie jestem przekonany jak one pracują. Choć informacja, że wytrzymują wysoko procentowe piwa powinna być wystarczająca. Po 12 dniach burzliwej (przetrzymałem) sprawdziłem BLG i spadło z 17 do 9... i dalej nie pracuje. Zlałem na cichą i przeniosłem celowo do pomieszczenia gdzie jest 20 stopni... Pokrywa nawet nie spuchła, czy drożdże wogóle już nie pracują... Zacieranie było w temperaturze ok. 68-70 stopni czyli z nastawieniem, aby dużo ciała zostało, ale czy aż tak ? Czy można podejrzewać, że drożdze nie dały radę, czy po prostu zakończyła się fermentacja, a piwo o 17 BLG będzie miało ok. 5%? Piwo w smaku jest dobre, słodowość jest wyczuwalna w smaku bardziej niż zwykle w piwach, które robiłem do tej pory, ale nigdy nie robiłem piwa o takim ekstrakcie oraz nie miałem tak słabego odfermentowania.
z góry dzięki za odpowiedzi lub rady.
uwarzyłem sobie takie cudo :
12# Aramis Amber Ale 17º BLG (na 24 litrów) 29.12.2015
Pale Ale 6,5 EBC Soufflet 4,2 kg
Monachijski 12-16 Souflet 1,5 kg
Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,6 kg
Bursztynowy 30-70 EBC Strzegom 0,5 kg
Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann 0,04 kg
Chmiel Aramis FR 2013 granulat 6,3% 75g
Drożdze Gozdawa PURE ALE YEAST 7
Ale ja nie do końca o tym. Użyłem pierwszy raz drożdży, do których nie jestem przekonany jak one pracują. Choć informacja, że wytrzymują wysoko procentowe piwa powinna być wystarczająca. Po 12 dniach burzliwej (przetrzymałem) sprawdziłem BLG i spadło z 17 do 9... i dalej nie pracuje. Zlałem na cichą i przeniosłem celowo do pomieszczenia gdzie jest 20 stopni... Pokrywa nawet nie spuchła, czy drożdże wogóle już nie pracują... Zacieranie było w temperaturze ok. 68-70 stopni czyli z nastawieniem, aby dużo ciała zostało, ale czy aż tak ? Czy można podejrzewać, że drożdze nie dały radę, czy po prostu zakończyła się fermentacja, a piwo o 17 BLG będzie miało ok. 5%? Piwo w smaku jest dobre, słodowość jest wyczuwalna w smaku bardziej niż zwykle w piwach, które robiłem do tej pory, ale nigdy nie robiłem piwa o takim ekstrakcie oraz nie miałem tak słabego odfermentowania.
z góry dzięki za odpowiedzi lub rady.
Comment