Drożdżaki pracujcie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Diabello94
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 28

    Drożdżaki pracujcie

    Czołem piwowarzy!

    Wczoraj popełniłem swoją pierwszą warkę na niwie mody, która opanowała powowarstwo domowe :-)

    Jak to nowicjusz popełniłem parę błędów, które były sprowokowane też faktem, iż w trakcie warzenia zepsuł mi się termometr biowin... na szczęście warzyłem z ekstraktów.

    Zaspałem trochę z drożdżami (us-05) i zalałem kubek gorącą wodą do rehydratacji, a że akurat piwo chłodziło się w wannie i nie miałem jak sprawdzić temperatury wody w wyżej wymienionym kubku, to rehydratyzowałem drożdże w wodzie źródlanej z butelki(nowej nie odkręcanej), która była w temp. pokojowej. Oczywiście wszystko wysterilizowałem. Po ok 20 paru minutach, na drożdżach pojawiła się minimalna piana, ale że brzeczka schłodzona, to postanowiłem je dodać i zrobiłem to w tempm 16 stopni (cześć wody z butelek, którą rozcieńczałem brzeczkę stała na balkonie) po chwili temperatura wzrosła na 17-18. Minęło już około 9 godzin od zadania drożdży, a w fermentatorze(19C) cichutko jak makiem zasiał.

    1. Pytanie do doświadczonych piwowarów, mam się bać?
    2. Kiedy ruszą drożdże?
    3. Jeśli nie ruszą hydratyzować nową saszetkę, pożyczyć od innego piwowara gęstwe?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    1. Nie.
    2. Jak skończy im się tlen w brzeczce.
    3. Pożyczyć? A jak ją oddasz? Przecież oddasz inną.

    Drożdże są powolne, bo dałeś zbyt niską temperaturę startu. Gdyby były 20 - 22 stopnie, fermentacja ujawniłaby się znacznie szybciej. Idź na całodzienną wycieczkę i zajrzyj do wiadra wieczorem.

    Comment

    • Diabello94
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.05
      • 28

      #3
      Akurat wychodzę przed południem i wracam przed północą dzisiaj zatem dobre ćwiczenie Trochę mnie kolega uspokoił aczkolwiek w fermentatorze nie ma piany (mam taki pół przezroczysty z BA) a na dole pojawił się osad(??) Kreska stoi przy 19 litrach tak jak stało piwo, więc dalszy ciąg relacji po 24. Oby ruszyły...

      Comment

      • Diabello94
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.05
        • 28

        #4
        Drożdżaki ruszyły i pięknie bulgocze z rurki, nad piwem utworzyła się również charakterystyczna dla us 05 warstwa piany, która ma około 4-5 cm, temperatura brzeczki wynosi 23 stopnie.

        Comment

        • sredstvom
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.10
          • 362

          #5
          Pilnuj imprezy, bo jak ja swoja aktualna warke wstawilem na burzliwa z rurka (na probe), to dzien pozniej zbieralem breje z podlogi, tak sie drozdze obudzily
          Powodzenia!
          Czy napija sie panowie piweczka?

          Comment

          • Diabello94
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.05
            • 28

            #6
            Czyli nie dajesz rurki na burzliwą tylko roszczelniasz fermentator? Działa ten sposób? :-) Mieszkam ze współlokatorami i chyba muszę pomyśleć o bezdźwięcznej fermentacji :-P

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Wystarczy pokrywkę położyć na wiadrze, ale dość szczelnie, a otwór na rurkę zakryć czymś - ja stosuję płatek kosmetyczny. Z niezaglądaniem do środka nie demonizuję, zaglądam kilka razy dziennie, bo lubię widok fermentującej brzeczki.

              Comment

              • sredstvom
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.10
                • 362

                #8
                Dokladnie, przykrywam tylko deklem, a z wierzchu przykrywam wyprasowana poszewka na poduszke - strzezonego poszewka strzeze Rurce podczas burzliwej mowie "auf Wiedersehen".
                Pilnuj tylko dobrze, zeby bylo co pozniej zlewac na cicha i do butelek - to w kwestii wspollokatorow
                Czy napija sie panowie piweczka?

                Comment

                • Diabello94
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.05
                  • 28

                  #9
                  To w następnej warce (prawdopodbnie piątek) przykryje ją deklem i zostawie rozstrzelniony lekko na jednym zatrzasku. Jak zbierze się dużo co2 to po prostu lekko otworzę drugi zatrzask.

                  A jak to jest z trzymaniem w sypialni? Na browar.biz wątek pojawiał się milion razy i nie został rozstrzygnięty :-P

                  Trzymacie w sypialni?

                  Comment

                  • sredstvom
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.10
                    • 362

                    #10
                    Po pierwsze: bedziesz mial drozdzowy klimacik w sypialni - ulatniajacy sie gaz nie jest bezwonny
                    Po drugie: nie boisz sie, ze drozdze beda podgladac, co sie w tej sypialni wyprawia? ;-)

                    PS. Rozszczelniony
                    Czy napija sie panowie piweczka?

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23930

                      #11
                      Jeśli pomieszczenie jest małe i szczelne, to C02 może mieć wpływ na nasze samopoczucie po długiej nocy
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • sredstvom
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2015.10
                        • 362

                        #12
                        Az sie cisnie na usta: "upojnej" :-)
                        Ok, koniec tego offtopu, bo sie ART wkurzy i bananami obdzieli
                        Czy napija sie panowie piweczka?

                        Comment

                        • PiotrekDziki
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2015.05
                          • 35

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Diabello94 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Drożdżaki ruszyły i pięknie bulgocze z rurki, nad piwem utworzyła się również charakterystyczna dla us 05 warstwa piany, która ma około 4-5 cm, temperatura brzeczki wynosi 23 stopnie.
                          23 stopnie dla us-05 to zdecydowanie za dużo
                          ja robię w 15 stopniach i stopniowo zwiększam do 20 stopni.Po przelaniu na cichą znowu daje do 15 stopni na około 7 do 14 dni.

                          Comment

                          • Diabello94
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.05
                            • 28

                            #14
                            Niestety współlokatorzy zamykają mi okno w kuchni, więc utrzymuje się tam temperatura na poziomie 20-21'C, a brzeczka ma około 23. Póki co nie mam warunków na inną temperaturę (warze na stancji ) a od jakiej temperatury pojawiają się smaki rozpuszczalnikowe w postaci octanu etylu itd? 24-25?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X