pils z puszki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radek89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.01
    • 7

    pils z puszki

    Witam.
    Jako swoje pierwsze piwo zacząłem robić pilsa z brewkitów.
    Po 14 dniach fermentecji (2 dni 20*C 12 dni ok 13) piwo ma 7 BLG. Czy to nie za dużo?
    Co z tym zrobić?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Chyba za dużo. Ale lepiej byłoby, jakbyś coś więcej napisał, np. jakie było Blg początkowe, jakie drożdże itp.

    Comment

    • radek89
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.01
      • 7

      #3
      Na początku nie zmierzyłem (nie miałem wtedy miernika)
      Drożdże GLW35 były w zestawie

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        No to niewiele się dowiesz.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

          #5
          można coś tam wywnioskować z ilości wody dodanej do brewkita, ale i tego na razie nie znamy.
          Last edited by ART; 2016-01-19, 09:19.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • radek89
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.01
            • 7

            #6
            Dodalem 20,5 litra wody do dwóch puszek słodu.
            Po 3 dniach BLG sie nie zmieniło

            Comment

            • radek89
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.01
              • 7

              #7
              Słodu było dwie puszki po 1,25 litra

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Są dwie możliwości - albo fermentacja nie przebiega, jak powinna, albo źle zmierzyłeś gęstość końcową lub masz uszkodzony balingometr.

                Jeśli chcesz się konkretnie czegoś dowiedzieć, to nie możesz cedzić informacji jak na przesłuchaniu u porucznika Borewicza. Jak na razie na podstawie informacji, które podałeś, możemy ustalić, że dalej nic nie wiadomo.

                Comment

                • radek89
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.01
                  • 7

                  #9
                  Balingometr jest dobry (sprawdzałem na wodzie) temperatura podczas mierzenia 20*C
                  Na powierzchni piwa jest lekka pianka w smaku i zapachu nie jest złe.
                  Być może pierwsze 2 dni było w nieco niższej temperaturze niż zaleca instrukcja (różnica mogla wynieść nie więcej niż 2*C)
                  W piwie po wlaniu do menzurki widać bąbelki

                  Comment

                  • radek89
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.01
                    • 7

                    #10
                    Jakie informacje jeszcze będą potrzebne?
                    Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radek89 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Na powierzchni piwa jest lekka pianka
                      W piwie po wlaniu do menzurki widać bąbelki
                      To wskazuje, że fermentacja trwa.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radek89 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Być może pierwsze 2 dni było w nieco niższej temperaturze niż zaleca instrukcja (różnica mogla wynieść nie więcej niż 2*C)
                      Być może temperatura jest za niska dla drożdży, i dlatego tak powoli idzie fermentacja. Ale biorąc pod uwagę, że piwo jest lekko nagazowane, po ballingu można sądzić, że na dobrą sprawę dopiero się zaczęła. Gaz w piwie obniża odczyt balingometru.

                      Co to za ekstrakt?

                      Comment

                      • radek89
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2016.01
                        • 7

                        #12
                        Gozdawa PILS
                        Do pomiaru czekałem aż sie odgazuje.
                        Przenieść fermentator w cieplejsze miejsce?

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X