fermentacja cicha w dużym fermentorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozoliani6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 39

    #1

    fermentacja cicha w dużym fermentorze

    Chciałbym przeprowadzić fermentację cichą wraz z chmieleniem na zimno. Zamierzam po burzliwej podzielić 35 litrową warkę na dwa fermentory i chmielić różnymi odmianami na zimno. Dysponuję 40 litrowymi wiadrami więc będzie dużo wolnej przestrzeni w fermentorach. Gdzieś czytałem, że ma to swoje minusy ale nie mogę znaleźć stosownego wątku. Tak więc moje pytania:
    1. Jakie minusy?
    2. Czy warto ryzykować?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Minus jest taki, że będzie dużo powietrza w fermentorze, oraz niski słup cieczy, że jest mniej wygodne przy przelewaniu.

    Comment

    • rozoliani6
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.11
      • 39

      #3
      Rozumiem, że więcej powietrza=większe ryzyko utleniania.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Tak. Teoretycznie nie powinno się nic stać, ale jak zadziała prawo Murphy'ego, to będzie kwasiżur.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 16:18
        • Charlie44
          Pierwsze zlewanie na cichą.
          Charlie44
          Cześć wszystkim,

          Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

          1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
          2018-10-22, 11:08
        • m2200
          Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
          m2200
          Cześć,

          znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

          Jak...
          2019-04-30, 16:10
        • Brandis
          Chmielenie na zimno.
          Brandis
          Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
          Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
          2020-02-05, 16:00
        • darekd
          Schrems, Schremser Vienna I.P.
          darekd
          Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

          https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

          Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
          4,8% alk.

          Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
          2024-12-05, 16:23
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...