fermentacja cicha w dużym fermentorze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozoliani6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 39

    fermentacja cicha w dużym fermentorze

    Chciałbym przeprowadzić fermentację cichą wraz z chmieleniem na zimno. Zamierzam po burzliwej podzielić 35 litrową warkę na dwa fermentory i chmielić różnymi odmianami na zimno. Dysponuję 40 litrowymi wiadrami więc będzie dużo wolnej przestrzeni w fermentorach. Gdzieś czytałem, że ma to swoje minusy ale nie mogę znaleźć stosownego wątku. Tak więc moje pytania:
    1. Jakie minusy?
    2. Czy warto ryzykować?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Minus jest taki, że będzie dużo powietrza w fermentorze, oraz niski słup cieczy, że jest mniej wygodne przy przelewaniu.

    Comment

    • rozoliani6
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.11
      • 39

      #3
      Rozumiem, że więcej powietrza=większe ryzyko utleniania.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Tak. Teoretycznie nie powinno się nic stać, ale jak zadziała prawo Murphy'ego, to będzie kwasiżur.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X