Witam. Wkrótce chcę zacząć warzenie mojego pierwszego piwa na bazie receptury znalezionej gdzieś w odmętach internetu. Mam parę pytań co do zacierania, a mianowicie. Podane mam takie instrukcje do zacierania:
- 57°C - 10 min
- 62°C - 30 min
- 72°C - 20 min
Czy to oznacza, że gdy mam wsypany słód do wody o temp. 57 stopni, mam utrzymywać tą temperaturę przez 10 minut, następnie podgrzać do 62 stopni i trzymać tą temperaturę przez 30 minut? Trzeba w takim przypadku zastosować jakieś przerwy, czy nie jest wymagane?
- 57°C - 10 min
- 62°C - 30 min
- 72°C - 20 min
Czy to oznacza, że gdy mam wsypany słód do wody o temp. 57 stopni, mam utrzymywać tą temperaturę przez 10 minut, następnie podgrzać do 62 stopni i trzymać tą temperaturę przez 30 minut? Trzeba w takim przypadku zastosować jakieś przerwy, czy nie jest wymagane?
Comment