Zacieranie. Pytanie co do receptury

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Brodeon
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.01
    • 2

Zacieranie. Pytanie co do receptury

Witam. Wkrótce chcę zacząć warzenie mojego pierwszego piwa na bazie receptury znalezionej gdzieś w odmętach internetu. Mam parę pytań co do zacierania, a mianowicie. Podane mam takie instrukcje do zacierania:

- 57°C - 10 min
    - 62°C - 30 min
    - 72°C - 20 min

Czy to oznacza, że gdy mam wsypany słód do wody o temp. 57 stopni, mam utrzymywać tą temperaturę przez 10 minut, następnie podgrzać do 62 stopni i trzymać tą temperaturę przez 30 minut? Trzeba w takim przypadku zastosować jakieś przerwy, czy nie jest wymagane?
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brodeon Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam. Wkrótce chcę zacząć warzenie mojego pierwszego piwa na bazie receptury znalezionej gdzieś w odmętach internetu. Mam parę pytań co do zacierania, a mianowicie. Podane mam takie instrukcje do zacierania:

- 57°C - 10 min
    - 62°C - 30 min
    - 72°C - 20 min

Czy to oznacza, że gdy mam wsypany słód do wody o temp. 57 stopni, mam utrzymywać tą temperaturę przez 10 minut, następnie podgrzać do 62 stopni i trzymać tą temperaturę przez 30 minut? Trzeba w takim przypadku zastosować jakieś przerwy, czy nie jest wymagane?
    W 57 trzymasz przez 10 minut, potem podgrzewasz do 62, w 62 przez 30 minut, potem podgrzewasz do 72, w 72 przez 20 minut.
    To trzymanie w 57, 62 i 72 to są właśnie przerwy.

Potem próba jodowa, jak wskaźnik się nie odbarwia, idziesz dalej. Jak się odbarwia trzymasz dalej w 72, bo to oznacza, że się jeszcze nie zatarło.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Brodeon
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.01
      • 2

Dzięki za odpowiedź

Comment

• sredstvom
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.10
        • 362

Zwroc tylko uwage, ze wsypujac slody do wody o danej temperaturze, ochlodzisz ja o jakies 2-3 stopnie, w zaleznosci od stosunku jej ilosci do zasypu. Jezeli zatem pierwsza przerwe masz w 57 stopniach, przed zasypaniem podgrzej wode minimalnie wyzej. A potem rob tak jak napisala Maggyk :-)
        Czy napija sie panowie piweczka?

Comment

Przetwarzanie...
        X