Pierwsza warka z Brewkitu, wysoka mętność

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stumbras_3City
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.01
    • 4

    Pierwsza warka z Brewkitu, wysoka mętność

    Witam,

    na wstepnie chcialbym powitac szanowne towarzystwo piwowarskie.

    Tydziej temu tj 12.01 postawilem swoje pierwsze piwo z brewkitu. Nie robilem tego pod wpływem impulsu itd tylko przymierzalem sie do tego pół roku. Skompletowalem potrzebny sprzet oraz nabylem niezbedna wiedze, głownie tutaj na forum.

    Postawilem taki zestaw

    brewkit : Piwo domowe MYO Premium Lager 1,8 kg brewkit
    ekstrakt słodowy : Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,7 kg
    drożdze z zestawu, niestety nie zwrócilem uwagi jakie dali do kita

    Wszystko pieknie zdezynfekowalem oxi, niestety mialem trzasniety termometr i drozdze uwodnilem w temp kolo 30 st., co wiecej dodalem je do brzeczki o temp kolo 27 stopni...
    Wszystko stalo do rana w temp kolo 24 stopni i ochoczo bulgotalo. Rano przenioslem w chlodniejsze miejsce i tak stoi do dzis tj 19.01 w temp okolo 16-17 st. Jeszcze czasem uchodzi CO2 z rurki wiec czekam cierpliwie.
    Niestety mętnosc piwa mnie przeraza.. wyglada jak przeniczniak. Boje sie , ze moglem cos spartolic i bedzie kwas czy cos..załączam zdjęcie fermentora. Na górze jest jeszcze minimalna piana.. jak na tyskim z puszki w kuflu.. czyli zadna hehe

    I pytanie drugie.. czy warto przelewac na cicha fermentacje z brekitu ? w zestawie byl jeszcze chmiel do chmielenia na zimno, nie wiem czy dodac teraz czy poczekac jeszcze az przestanie bulgotac, czy poczekac, przelac na cicha i dopiero zadać chmiel.

    Mam nadzieje , ze komus chce sie przeczytac moją szarpanine heh

    Pozdrawiam

    foty :



  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

    #2
    Na tym etapie nie ma co oceniać mętności. Zacząłeś w za wysokiej temperaturze, ale to da najwyżej winne owocowe klimaty w piwie. Ja bym kilka dni jeszcze zostawił tak jak jest. Potem sprawdzić BLG i przelać na cichą 7-14 dni, to i mętność powinna zmaleć. Chmielenie na zimno daje fajne efekty przy 3 ostatnich dniach fermentacji cichej. Ale zanim zdecydujesz się na to, pomyśl jak to odfiltrujesz.
    Last edited by ART; 2016-01-20, 08:34.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    Przetwarzanie...
    X