Przywitanie / nagazowanie piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astarothe
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.12
    • 5

    #1

    Przywitanie / nagazowanie piwa

    Witajcie

    to mój pierwszy post - więc się przywitam: Hello Browar.biz World!

    Miałbym też do was 3 amatorskie pytania:

    1) Mam teraz na cichej swoje pierwsze piwo, zestaw BA Prawdziwe Ale, pocz. 11BLG, po burzliwej 3BLG, nie bulka więc nie spodziewam sie że zejdzie jeszcze ale trzymam na cichej. Nachmieliłem na cichej amarillo, wiec spodziewam sie wersji amerykanskiej.
    Jaki stopień nagazowania wybrać w kalkulatorze BEER RECIPATOR zeby uzyskać nagazowanie jak np. w Ataku Chmielu? 2.2 będzie OK?

    2) Na skutek pewnych perturbacji przy zlewaniu mam na cichej 17L piwka, zakładam temp. butelkowania 20C, czy wynik 91.5g glukozy jest dla was sensowny? (obawiam się "granatów")

    3) Mam miarkę z browamatora, ale teraz zauważyłem że ona jest do cukru. Jakie są wasze doświadczenia przy jej stosowaniu do glukozy? Ile w g glukozy wchodzi do poszczególnych miarek 0,33 0,5 i 0,75l?

    Z góry ogromne dzięki za Waszą pomoc!
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24006

    #2
    Czyżby programista za garami?

    Odniosę się do trójki - rozpuść całą glukozę w ok. 250ml wrzątku i dodaj przed rozlewem do fermentora, zamieszaj delikatnie po kilku(nastu) minutach i rozlewaj, będzie szybciej niż sunięcie z miarką.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-01-20, 08:16.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • astarothe
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.12
      • 5

      #3
      Nie programista

      Dzięki w sumie to też zbieram się żeby wage kuchenną kupić i tak to zrobić.

      A czy macie jakieś podpowiedzi odnośnie pytań 1 i 2? tj. stopnia nagazowania i ilości glukozy?

      Z gory dzięki za wszelkie rady!

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Darins
        Ile glukozy?
        Darins
        W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
        2021-08-09, 12:13
      • m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

        wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

        Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 17:06
      • ohdesu
        Piana przy cichej fermentacji
        ohdesu
        To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
        2019-03-03, 14:39
      • mkocielnik
        Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
        mkocielnik
        Witam serdecznie,
        małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
        Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

        W obu...
        2018-12-14, 16:04
      • tomaszekp
        Fermentacja na cichej i delikatnie kwaskowe piwo
        tomaszekp
        Mój pierwszy post na forum, więc siemka!
        Przechodząc do rzeczy, uwarzyliśmy ze znajomym swoje drugie piwo z ekstraktów. Pierwsza warka to dwa jasne ekstrakty w syropie, wyszło 12°BLG, zadane US-05. Po 10 dniach burzliwej 3.5°BLG, przelewamy, dajemy 60g chmielu, szczelnie zamykamy fermentor...
        2016-08-22, 23:33
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...