Przywitanie / nagazowanie piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astarothe
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.12
    • 5

    Przywitanie / nagazowanie piwa

    Witajcie

    to mój pierwszy post - więc się przywitam: Hello Browar.biz World!

    Miałbym też do was 3 amatorskie pytania:

    1) Mam teraz na cichej swoje pierwsze piwo, zestaw BA Prawdziwe Ale, pocz. 11BLG, po burzliwej 3BLG, nie bulka więc nie spodziewam sie że zejdzie jeszcze ale trzymam na cichej. Nachmieliłem na cichej amarillo, wiec spodziewam sie wersji amerykanskiej.
    Jaki stopień nagazowania wybrać w kalkulatorze BEER RECIPATOR zeby uzyskać nagazowanie jak np. w Ataku Chmielu? 2.2 będzie OK?

    2) Na skutek pewnych perturbacji przy zlewaniu mam na cichej 17L piwka, zakładam temp. butelkowania 20C, czy wynik 91.5g glukozy jest dla was sensowny? (obawiam się "granatów")

    3) Mam miarkę z browamatora, ale teraz zauważyłem że ona jest do cukru. Jakie są wasze doświadczenia przy jej stosowaniu do glukozy? Ile w g glukozy wchodzi do poszczególnych miarek 0,33 0,5 i 0,75l?

    Z góry ogromne dzięki za Waszą pomoc!
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

    #2
    Czyżby programista za garami?

    Odniosę się do trójki - rozpuść całą glukozę w ok. 250ml wrzątku i dodaj przed rozlewem do fermentora, zamieszaj delikatnie po kilku(nastu) minutach i rozlewaj, będzie szybciej niż sunięcie z miarką.
    Last edited by ART; 2016-01-20, 08:16.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • astarothe
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.12
      • 5

      #3
      Nie programista

      Dzięki w sumie to też zbieram się żeby wage kuchenną kupić i tak to zrobić.

      A czy macie jakieś podpowiedzi odnośnie pytań 1 i 2? tj. stopnia nagazowania i ilości glukozy?

      Z gory dzięki za wszelkie rady!

      Comment

      Przetwarzanie...
      X