Jak długo piwo może stać w fermentatorze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • markx
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 15

    Jak długo piwo może stać w fermentatorze

    Witam.
    Nastawilem 2 stycznie piwo do fermentacji Coopers Indian Pale. Dzisaj jest 20 dzien, a ja jeszcze tgo nie zlalem do butelek. Brak czasu. Pytanie, czy piwo moze w jakis sposob na tym ucierpiec?
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #2
    Jak do środka nie dostały się żadne niepożądane syfki i piwo smakuje ok to jest w porządku. Od samego stania w fermentorze nic złego się nie dzieje.

    Comment

    • markx
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.09
      • 15

      #3
      Od 20 dni, czyli od początku nie zaglądane do środka
      Pytam, bo gdzieś czytałem ze w końcu drożdże zaczynają gnić i w dalszej konsekwencji mogą popsuć piwo.
      Ostatnia zmiana dokonana przez markx; 2016-01-21, 13:31.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Oczywiście. Martwe drożdże zaczynają się rozkładać i po dłuższym czasie mogą pojawić się niepożądane efekty smakowi i zapachowe. Dwadzieścia dni to nie jest dramat, ale czas najwyższy, żeby przelać przynajmniej do drugiego wiadra.

        Comment

        • Diabello94
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.05
          • 28

          #5
          Podbije temat. Z kolei jak długo może stać piwo na cichej? Zlałem wczoraj (14 blg na burzliwej zeszło do 3) i mam czas je przelać dopiero 3 lutego. Te 2 tygodnie nie będzie za długo?

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Dwa tygodnie to w sam raz.

            Comment

            • Diabello94
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.05
              • 28

              #7
              Podbijam ponownie:

              Warzę IPA 14 blg i cicha miała trwać 6 dni (30 gram citra i 30 gram equinox) niestety cicha będzie trwała 14 dni i mam pytanie, czy dokupić 30 gram chmielu i dorzucić na aromat na ostatnie 3 dni, czy po 14 dniach będzie dalej dobrze?

              Comment

              • heppens
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.11
                • 83

                #8
                Na pewno możesz dorzucić. Tylko nie jestem pewien czy chmiel po 14 dniach na cichej nie da jakichś nieprzyjemnych efektów np. trawiastych. Ale przy takich takich ilościach nie powinno być problemu.

                Comment

                • reddmb
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2016.01
                  • 41

                  #9
                  ostatnio robiłem dwa lagery, 3 tygodnie na burzliwej i tyle samo na cichej, piwa nie były mocno wyklarowane, może dla tego że z chmieleniem na zimno, nie wiem, gdybym był bardziej cierpliwy to z tydzień bym jeszcze potrzymał.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X