Mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów. Chodzi mi o chmielenie brzeczki piwnej na ok 10 do 5 minut przed końcem gotowania brzeczki tj. chmielenie na aromat. W moim przypadku brzeczkę chłodzę w wannie z zimną wodą lub wystawiając ją na mróz. Trwa to zazwyczaj kilka godzin i jest to o wiele dłużej niż w przypadku chłodzenia za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. W konsekwencji chmiel dodany na koniec gotowania na aromat przez dłuższy czas znajduje się jeszcze w bardzo gorącej brzeczce. Czy w takim przypadku ten chmiel nada mi aromat, czy też podbije tylko goryczkę? A może nie ma to większego znaczenia bo brzeczka już się jednak nie gotuje?
Chmielenie na aromat.
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Tak dodany chmiel da i goryczkę i aromat, goryczka będzie się zwiększać do czasu aż temperatura brzeczki nie spadnie poniżej 80-70*C.
Prosta sprawa, wrzucaj chmiel dopiero jak brzeczka się trochę schłodzi, wtedy da tylko aromat."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<< -
Dzięki za odpowiedź, tak też myślałem, ale wolałem się upewnić. Pozostaje mi zaopatrzyć się w chłodnicę, ale na razie chmiel na aromat będę dodawał po zakończeniu gotowania.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
W 2015 r. w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) otworzył drugi browar....-
Channel: Niemcy
2024-12-27, 21:18 -
-
Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.
https://selsky-pivovarek.cz/
"Czech-American Amber Ale"
13,5% ekstr.
5,3% alk.
Słód czeski, chmiel amerykański
Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...-
Channel: Czechy
2024-10-30, 00:53 -
-
Ekstr. 16,5%
Alk. 7,1%
Aromat - po otwarciu wyraźne cytrusy, po przelaniu bardzo niewyraźne cytrusy
Piana - niska, zwarta, trwały delikatny kożuszek, zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - chmiel z cytrusowymi tonami,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-09-12, 22:14 -
-
Na temat tego morawskiego browarku z okolic Brna tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...D-pivovar-rojc
Ekstr. 11%
Alk. 4,2%
IBU 29
...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment