Mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów. Chodzi mi o chmielenie brzeczki piwnej na ok 10 do 5 minut przed końcem gotowania brzeczki tj. chmielenie na aromat. W moim przypadku brzeczkę chłodzę w wannie z zimną wodą lub wystawiając ją na mróz. Trwa to zazwyczaj kilka godzin i jest to o wiele dłużej niż w przypadku chłodzenia za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. W konsekwencji chmiel dodany na koniec gotowania na aromat przez dłuższy czas znajduje się jeszcze w bardzo gorącej brzeczce. Czy w takim przypadku ten chmiel nada mi aromat, czy też podbije tylko goryczkę? A może nie ma to większego znaczenia bo brzeczka już się jednak nie gotuje?
Chmielenie na aromat.
Collapse
X
-
Tak dodany chmiel da i goryczkę i aromat, goryczka będzie się zwiększać do czasu aż temperatura brzeczki nie spadnie poniżej 80-70*C.
Prosta sprawa, wrzucaj chmiel dopiero jak brzeczka się trochę schłodzi, wtedy da tylko aromat."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
Comment