Chmielenie na aromat.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

    Chmielenie na aromat.

    Mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów. Chodzi mi o chmielenie brzeczki piwnej na ok 10 do 5 minut przed końcem gotowania brzeczki tj. chmielenie na aromat. W moim przypadku brzeczkę chłodzę w wannie z zimną wodą lub wystawiając ją na mróz. Trwa to zazwyczaj kilka godzin i jest to o wiele dłużej niż w przypadku chłodzenia za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. W konsekwencji chmiel dodany na koniec gotowania na aromat przez dłuższy czas znajduje się jeszcze w bardzo gorącej brzeczce. Czy w takim przypadku ten chmiel nada mi aromat, czy też podbije tylko goryczkę? A może nie ma to większego znaczenia bo brzeczka już się jednak nie gotuje?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Tak dodany chmiel da i goryczkę i aromat, goryczka będzie się zwiększać do czasu aż temperatura brzeczki nie spadnie poniżej 80-70*C.
    Prosta sprawa, wrzucaj chmiel dopiero jak brzeczka się trochę schłodzi, wtedy da tylko aromat.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • piwosz_andrzej
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.09
      • 105

      #3
      Dzięki za odpowiedź, tak też myślałem, ale wolałem się upewnić. Pozostaje mi zaopatrzyć się w chłodnicę, ale na razie chmiel na aromat będę dodawał po zakończeniu gotowania.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X