Pierwszy lager coopersa- pomoc

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klakier690
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.01
    • 7

    Pierwszy lager coopersa- pomoc

    W niedzielę 17 nastawiłem soje pierwsze piwo w życiu, Lager Coopersa zgodnie z instrukcją. Brzeczka pracowała normalnie(chyba). W instrukcji jest napisane że fermentacja powinna trwać 4-6 dni czasami dłużej. Dzisiaj mija 10 dzień a rurka nadal bulgocze i to w miarę często. Czy po takim czasie fermentacja burzliwa nie powinna się już zakończyć? Temperatury fermentacji były od 18-21 stopni(teraz cieplej się zrobiło to jest 21)
    Przygotowany do rozlewu byłem już w niedzielę ale się wstrzymałem. Blg zmierzyłem w niedzielę i było między 1-2. Chyba że ballingometr jest zepsuty ale na samej wodzie pokazuje 0.
    Co w takim razie fermentuje jeżeli cukru już prawie nie ma?
    Rozumiem że brak bulgotania w rurce nie oznacza końca fermentacji, ale czy działa to w drugą stronę(tzn. czy może bulgotać pomimo że fermentacja jest skończona)?
    Zlewać do butelek czy czekać jeszcze?
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

    #2
    Jak masz drugie wiadro to przelej na cichą i zostaw na ok 10 dni, a jak nie masz to zostaw w tym fermentorze i poczekaj jeszcze kilka dni (dobrze by było jakbyś przeniósł fermentor do pomieszczenie o niższej temperaturze np do piwnicy - piwo się wtedy ładnie wyklaruje). Generalnie to już jednak nie jest lager bo temperatura fermentacji była za wysoka, prawdopodobnie w zestawie były też drożdże górnej fermentacji.

    Comment

    • klakier690
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.01
      • 7

      #3
      Drożdze były raczej górnej fermentacji sądząc po temperaturach z instrukcji(21-27). Zdążyłem się już zorientować że z brewkitów lagery to są faktycznie tylko z nazwy.
      To był ten:



      Na razie czekam, wygląda na ładnie wyklarowane, na spodzie jest niewielki osad, piana jest tylko na powierzchni i to niecałej, opadła kilka dni temu.

      Comment

      • klakier690
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.01
        • 7

        #4
        Jeszcze pytanie taki mam czy robi jakąś różnicę podczas fermentacji czy pojemnik jest bezbarwny czy biały(mam bezbarwny lubię widzieć co się dzieje)?
        Wyczytałem że nie powinno się mieszać brzeczką podczas fermentacji, jeżeli jednak mieszałem przez pierwsze 3 dni(1-2 razy dziennie) to może w czymś zaszkodzić?
        Mam przyzwyczajenia z wyrobu wina które robię już kilka lat i zero problemow.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Odpowiedź na oba pytania - nie ma znaczenia.

          Comment

          • Robler
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.05
            • 35

            #6
            Ma znaczenie i to duże, gdy używa się przeźroczystego wiadra należy unikać wystawiania go na bezpośrednią ekspozycję na światło słonecze, ponieważ powoduje ono rozpad izoalfa kwasów i powstawanie skunksowego zapachu. Co do mieszania piwa to jest to bezwzględnie zabronione, po zadaniu drożdży nie možna doprowadzać do natlenienia piwa a mieszanie właśnie do tego prowadzi (wyjątek stanowią piwa bardzo ekstraktywne gdzie zaleca się dotlenienie brzeczki 1-2 dni po starcie fermentacji w celu lepszego namnożenia drożdży) co w konsekwencji doprowadzi do powstania aromatów charakterystycznych dla utlenienia tj. zapachu mokrego kartonu lub miodu. Co do bulgotania z rurki to wspominałeś że ostatnio podniosła się temp. otoczenia w którym fermentujesz piwo w związku z czym samo piwo też się ogrzało i zaczeło się odgazowywać (im niższa temp. fermetacji tym więcej co² jest w sanie się rozpuścić w piwie podczas fermentacji) i dlatego ruch w rurce ewentualnie może to być spowodowanie zmianą ciśnienia. Zmierz blg 2-3 dni pod rząd i jeżeli nic się nie zmienia to możesz spokojnie butelkować.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              1. Nie ma najmniejszego znaczenia, czy wiadro jest białe, czy przeźroczyste. W obu piwo jest narażone na identyczną dawkę światła.
              2. Mieszanie fermentującego piwa nie ma żadnego znaczenia, gdyż ewentualną porcję tlenu w piwie zeżrą drożdże, wykorzystując okazję do rozmnożenia. Co najwyżej zrobi się więcej gęstwy.
              3. Neofici są najchętniejsi do doradzania, ale ja zalecam ostrożność co do bezkrytycznego stosowania cytatów z Kopyra.

              Comment

              • Versaar
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.01
                • 3

                #8
                Robiłem jedną puszkę Coopersa Lager i wiem co zrobiłem źle. Tak jak koledzy piszą: jeśli masz dodatkowy fermentator, przelej na cichą fermentację. Jeśli nie masz dodatkowego fermentatora, zostaw piwko jeszcze tydzień przenosząc go do możliwie chłodnego miejsca. Ja butelkowałem jakieś 9 dni po zadaniu drożdży kiedy ballingomierz wskazywał 1,5 stopnia, zabutelkowane piwko niestety jest delikatnie mętne, mimo, że leżakuje miesiąc w temp. 10 stopni. Cierpliwości, ona popłaca
                Last edited by Versaar; 2016-02-01, 07:39.

                Comment

                • klakier690
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.01
                  • 7

                  #9
                  Zmierzyłem BLG pokazuje mi 1. Jest ładnie wyklarowane, butelkuję. W smaku jest ok(chyba).
                  Natomiast na powierzchni jest kilka niewielkich plamek białych. Głownie na ściankach fermentatora, kilka na powierzchni piwa. Zapach jest ok.
                  Jeżeli jest to infekcja to czy wszystko jest do wylania czy jest szansa że to w butelkach będzie ok?
                  Attached Files

                  Comment

                  • klakier690
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.01
                    • 7

                    #10
                    Te białe duże plamy na powierzchni to piana jest. Malutkich białych jest tylko kilka.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X