Refermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Diabello94
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 28

    Refermentacja

    American Indian Pale Ale 14 blg zeszło do 2 blg. Tydzień burzliwa i tydzień cicha jutro butelkuje. kalkulator pokazał mi, że przy temperaturze refermentacji 22'C powinienem użyć 83.5 grama glukozy. W fermentatorze mam 17 litrów.

    1. Chce osiągnąć średni poziom nagazowania, ale czy 80 to nie za mało?
    2. Ile potrwa nagazowanie? Z tydzień? (warzone z ekstraktow piwo)
    3. Czy trzymanie w temperaturze tych 22 stopni nie przyczyni się do granatów?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Jeżeli używasz kalkulatora, to jakim cudem mają powstać granaty?

    1. Średnio sypie się 5-6 g cukru na litr piwa.
    2. Zależy od temperatury. Im niższa, tym dłużej.
    3. Ilośc gazu zależy od ilości użytego cukru, a nie od temperatury.

    Comment

    • Robler
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 35

      #3
      Zależnie od temp. i kondycji drożdży powinno to potrwać do trzech tygodni, ale przed pierwszą degustacją warto dać piwu trochę czasu na to żeby się ułożyło.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X