Refermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Diabello94
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 28

    #1

    Refermentacja

    American Indian Pale Ale 14 blg zeszło do 2 blg. Tydzień burzliwa i tydzień cicha jutro butelkuje. kalkulator pokazał mi, że przy temperaturze refermentacji 22'C powinienem użyć 83.5 grama glukozy. W fermentatorze mam 17 litrów.

    1. Chce osiągnąć średni poziom nagazowania, ale czy 80 to nie za mało?
    2. Ile potrwa nagazowanie? Z tydzień? (warzone z ekstraktow piwo)
    3. Czy trzymanie w temperaturze tych 22 stopni nie przyczyni się do granatów?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Jeżeli używasz kalkulatora, to jakim cudem mają powstać granaty?

    1. Średnio sypie się 5-6 g cukru na litr piwa.
    2. Zależy od temperatury. Im niższa, tym dłużej.
    3. Ilośc gazu zależy od ilości użytego cukru, a nie od temperatury.

    Comment

    • Robler
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 35

      #3
      Zależnie od temp. i kondycji drożdży powinno to potrwać do trzech tygodni, ale przed pierwszą degustacją warto dać piwu trochę czasu na to żeby się ułożyło.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • RomaNzRumunii
        Vienna lager bardzo wolną fermentacja
        RomaNzRumunii
        Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
        2022-01-25, 16:05
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • dadek
        Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
        dadek
        O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
        Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
        2021-10-28, 02:02
      • Mar11111
        Początki z brewkitem...
        Mar11111
        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
        2024-04-20, 14:46
      • balon91
        porada dotycząca temperatury
        balon91
        Witam serdecznie.
        Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
        Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
        Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
        2021-07-10, 13:47
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...