Drożdże nie wystartowały.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

    #1

    Drożdże nie wystartowały.

    W piątek rano zadałem świeżą gęstwę drożdżową Danstar Nottingham (ok 4 łyżek stołowych) do Milk Stouta. Dziś nie zauważyłem żadnych oznak fermentacji (brak piany na powierzchni piwa). Pytanie: czy czekać jeszcze dzień, dwa, czy też dodać pozostałą część gęstwy?Temperatura w pomieszczeniu gdzie jest umieszczony fermentor wynosi 18 stopni, więc jest odpowiednia.
  • Robler
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 35

    #2
    Jedyną oznaką startu fermentacji jest spadek poziomu blg. Być może zadałeś zbyt mało drożdży lub nie natleniłeś brzeczki przed ich zadaniem. Sprawdź blg i jeśli nic się nie zmieniło to zadaj świeżą porcję drożdży.

    Comment

    • piwosz_andrzej
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.09
      • 105

      #3
      Brzeczka była jak zawsze dobrze natleniona. Dla pewności wrzuciłem do fermentora resztę gęstwy ze słoika (wcześniej wyjętej z lodówki i ogrzanej do temperatury pokojowej). Pewnie to nie zaszkodzi a może pomoże. Zobaczymy jutro.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Sprawdziłeś gęstość? Może już jest PO fermentacji?

        Comment

        • piwosz_andrzej
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.09
          • 105

          #5
          Krzysiu dzięki za poradę, dobrze przewidziałeś. Sprawdziłem przed chwilą BLG, zeszło do niecałych 7 (z laktozą), także fermentacja jeszcze trwa. Duża ulga bo już myślałem że coś z piwem jest nie tak i że będzie to moja pierwsza nieudana warka. Jeszcze nie miałem takiego przypadku by fermentacje przebiegała tak szybko i żebym nawet nie dostrzegł piany na powierzchni piwa, co jest oznaką fermentacji. Wszytko musiało się zatem wydarzyć w ciągu pierwszej doby. Człowiek cały czas się jeszcze uczy.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Wieselburg, Wieselburger Zwickl
            darekd
            Browar przemysłowy z Dolnej Austrii należący koncernu Brau Union

            Ekstr. 11,6%
            Alk. 5,0%

            Aromat - drożdże z owocowym muśnięciem, lekki chmiel
            Piana - wysoka, dość szybko opada do trwalszego, zwartego kożuszka, zostaje na szkle
            Barwa - zamglone jasne...
            2024-11-22, 23:38
          • Prusak
            Sakiškių alus, Zi-Zu Lager
            Prusak
            Wahałem się, gdzie to wpisać, bo mamy do czynienia z kooperacją litewskiego browaru z polskim kontraktowym Dzikim Wschodem, ale jako że na puszce naklejono kwit, że to import, niech więc będzie, że import, choć chmiele z Polish Hops i nazwa wskazuje, jakie.
            Alk. 4, 7%. E, brak.
            ...
            2024-09-28, 21:25
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • darekd
            Zum Löwenbräu, Frischhopfen Pils
            darekd
            Browar z Środkowej Frankonii (Adelsdorf, mniej więcej między Norymbergą a Bambergiem)

            https://brauerei-zum-loewenbraeu.de/

            ale na stronie nie chwalą się tym sezonowym piwem chmielonym świeżą szyszką chmielową

            5% alk.

            Aromat - na początek chmiel...
            2023-12-09, 23:09
          • darekd
            Born, Král
            darekd
            Minibrowar z miasteczka Nový Bor na północy Czech (kraj liberecki).

            Więcej:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...0-pivovar-born

            Leżak dolnej fermentacji, 12% ekstr., 4,8%...
            2023-05-04, 22:05
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...