W piątek rano zadałem świeżą gęstwę drożdżową Danstar Nottingham (ok 4 łyżek stołowych) do Milk Stouta. Dziś nie zauważyłem żadnych oznak fermentacji (brak piany na powierzchni piwa). Pytanie: czy czekać jeszcze dzień, dwa, czy też dodać pozostałą część gęstwy?Temperatura w pomieszczeniu gdzie jest umieszczony fermentor wynosi 18 stopni, więc jest odpowiednia.
Drożdże nie wystartowały.
Collapse
X
-
Krzysiu dzięki za poradę, dobrze przewidziałeś. Sprawdziłem przed chwilą BLG, zeszło do niecałych 7 (z laktozą), także fermentacja jeszcze trwa. Duża ulga bo już myślałem że coś z piwem jest nie tak i że będzie to moja pierwsza nieudana warka. Jeszcze nie miałem takiego przypadku by fermentacje przebiegała tak szybko i żebym nawet nie dostrzegł piany na powierzchni piwa, co jest oznaką fermentacji. Wszytko musiało się zatem wydarzyć w ciągu pierwszej doby. Człowiek cały czas się jeszcze uczy.
Comment
-
Comment