W piątek rano zadałem świeżą gęstwę drożdżową Danstar Nottingham (ok 4 łyżek stołowych) do Milk Stouta. Dziś nie zauważyłem żadnych oznak fermentacji (brak piany na powierzchni piwa). Pytanie: czy czekać jeszcze dzień, dwa, czy też dodać pozostałą część gęstwy?Temperatura w pomieszczeniu gdzie jest umieszczony fermentor wynosi 18 stopni, więc jest odpowiednia.
Drożdże nie wystartowały.
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Brzeczka była jak zawsze dobrze natleniona. Dla pewności wrzuciłem do fermentora resztę gęstwy ze słoika (wcześniej wyjętej z lodówki i ogrzanej do temperatury pokojowej). Pewnie to nie zaszkodzi a może pomoże. Zobaczymy jutro.Comment
-
Krzysiu dzięki za poradę, dobrze przewidziałeś. Sprawdziłem przed chwilą BLG, zeszło do niecałych 7 (z laktozą), także fermentacja jeszcze trwa. Duża ulga bo już myślałem że coś z piwem jest nie tak i że będzie to moja pierwsza nieudana warka. Jeszcze nie miałem takiego przypadku by fermentacje przebiegała tak szybko i żebym nawet nie dostrzegł piany na powierzchni piwa, co jest oznaką fermentacji. Wszytko musiało się zatem wydarzyć w ciągu pierwszej doby. Człowiek cały czas się jeszcze uczy.Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar przemysłowy z Dolnej Austrii należący koncernu Brau Union
Ekstr. 11,6%
Alk. 5,0%
Aromat - drożdże z owocowym muśnięciem, lekki chmiel
Piana - wysoka, dość szybko opada do trwalszego, zwartego kożuszka, zostaje na szkle
Barwa - zamglone jasne...-
Channel: Austria
2024-11-22, 23:38 -
-
Wahałem się, gdzie to wpisać, bo mamy do czynienia z kooperacją litewskiego browaru z polskim kontraktowym Dzikim Wschodem, ale jako że na puszce naklejono kwit, że to import, niech więc będzie, że import, choć chmiele z Polish Hops i nazwa wskazuje, jakie.
Alk. 4, 7%. E, brak.
...-
Channel: Litwa
2024-09-28, 21:25 -
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Browar z Środkowej Frankonii (Adelsdorf, mniej więcej między Norymbergą a Bambergiem)
https://brauerei-zum-loewenbraeu.de/
ale na stronie nie chwalą się tym sezonowym piwem chmielonym świeżą szyszką chmielową
5% alk.
Aromat - na początek chmiel...-
Channel: Niemcy
-
-
Minibrowar z miasteczka Nový Bor na północy Czech (kraj liberecki).
Więcej:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...0-pivovar-born
Leżak dolnej fermentacji, 12% ekstr., 4,8%...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment