Drożdże nie wystartowały.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

Drożdże nie wystartowały.

W piątek rano zadałem świeżą gęstwę drożdżową Danstar Nottingham (ok 4 łyżek stołowych) do Milk Stouta. Dziś nie zauważyłem żadnych oznak fermentacji (brak piany na powierzchni piwa). Pytanie: czy czekać jeszcze dzień, dwa, czy też dodać pozostałą część gęstwy?Temperatura w pomieszczeniu gdzie jest umieszczony fermentor wynosi 18 stopni, więc jest odpowiednia.
  • Robler
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 35

Jedyną oznaką startu fermentacji jest spadek poziomu blg. Być może zadałeś zbyt mało drożdży lub nie natleniłeś brzeczki przed ich zadaniem. Sprawdź blg i jeśli nic się nie zmieniło to zadaj świeżą porcję drożdży.

Comment

• piwosz_andrzej
      • 2014.09
      • 105

Brzeczka była jak zawsze dobrze natleniona. Dla pewności wrzuciłem do fermentora resztę gęstwy ze słoika (wcześniej wyjętej z lodówki i ogrzanej do temperatury pokojowej). Pewnie to nie zaszkodzi a może pomoże. Zobaczymy jutro.

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Sprawdziłeś gęstość? Może już jest PO fermentacji?

Comment

• piwosz_andrzej
          • 2014.09
          • 105

Krzysiu dzięki za poradę, dobrze przewidziałeś. Sprawdziłem przed chwilą BLG, zeszło do niecałych 7 (z laktozą), także fermentacja jeszcze trwa. Duża ulga bo już myślałem że coś z piwem jest nie tak i że będzie to moja pierwsza nieudana warka. Jeszcze nie miałem takiego przypadku by fermentacje przebiegała tak szybko i żebym nawet nie dostrzegł piany na powierzchni piwa, co jest oznaką fermentacji. Wszytko musiało się zatem wydarzyć w ciągu pierwszej doby. Człowiek cały czas się jeszcze uczy.

Comment

Przetwarzanie...
          X