West Coast IPA prośba o weryfikację

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pryxfus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 5

West Coast IPA prośba o weryfikację

Po 6 warkach z zestawów, chcę zrobić coś swojego. Padło na West Coast IPA ala Modern Drinking Pinty które mi ostatnio posmakowało.

Zamówiłem:
    Słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 5 kg
    Słód Pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann 1 kg
    Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg (bo lubię ten jedwabisty smak)
    Chmiele:
    Chinook 100 g granulat 12,7% aa
    Cascade 100 g granulat 8,1% aa
    Citra 100 g granulat 13,5% aa
    Drożdże US-05.

Planuję zacierać w 22 litrach wody najpierw przez godzinę w temperaturze 68-70 stopni, potem mash out kwadrans w temperaturze 78 stopni.

Nie wiem ile będę potrzebował wody do wysładzania - myslę o 12 lirach.

Chmielenie:
    20 minuta gotowania 50 g Chinook,
    40 minuta gotowania kolejne 50 g Chinook,
    60 minuta gotowania 50 g Cascade,
    kolejne 50 g Cascade wsypię jak temperatura spadnie poniżej 75 stopni
    100 gram Citry zostawię do chmielenia na cichej w dwóch porcjach po 50 g.

Proszę o ocenę receptury i uwagi dla początkującego piwowara, za wszystkie uwagi z góry dziękuję.
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

Jeśli coś na wzór piwa o którym wspomniałeś to zamiast takiej ilości słodu pszenicznego powinieneś zamienić połowę na carapils.
    Mądrzy ludzie sugerują nie więcej niż 8-10% słodu pszenicznego w piwach IPA (czyli u Ciebie 0,5kg) i serio dodał bym coś jasnego karmelu (też nie więcej niż 0,5kg) Bo masz dużo chmielu i coś na lekkie skontrowanie goryczki się przyda.
    Płatki to już Twój dodatek wedle uznania, ale czemu nie w końcu po to się warzy w domu.

Powinno Ci wyjść około 17BLG biorąc pod uwagę warkę 20l. Brewtarget wyliczył 90 IBU, czyli solidnie nachmielone IPA (podchodzące pod dubleIPA) Będzie sie musiało trochę ułożyć w butelkach więc się na to przygotuj. Zasugerował bym starter do tego piwa nawet dlasuchych drożdzy. 17 to juz nie 12-13 BLG a na tyle liczą ilość drożdży w saszetce.
    Udanej warki

Comment

• heppens
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.11
      • 83

do ilu BLG są w stanie pociągnąć drożdże z jednej szaszetki powiedzmy, US-05 albo US WEST COAST M44 Mangrove Jack's, może ktoś poleci jakieś lepsze do west coast?

Comment

• pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

Z US WEST COAST M44 Mangrove Jack's miałem problem z odfermentowanem nawet słabszych piw. Nie wiem dlaczego, może trafiłem na stare opakowanie lub coś jest mojej winy w warzeniu. 2 warki ten sam problem z wysokim końcowym BLG.

Preferuje US-05, a do ilu są w stanie pociągnąć? Hmmm robiłem 16-stki na jednej saszetce uwodnionych i nie było problemu. A jeśli zrobisz starter spokojnie pociągną wyższe BLG. tylko nie zapomnij o dobrym napowietrzeniu brzeczki.

Comment

• heppens
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.11
          • 83

A jeszcze jedna kwestia powiedzmy wrzucam Jacky i widzę, że kiepsko sobie radzą. Mogę później dorzucić USy? Nie pogryzą się? D

Comment

Nie, nie pogryzą się. M44 sobie odpuść, z tymi drożdżami są same problemy. Dla początkującego lepsze są US-05.

Comment

• heppens
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.11
              • 83

;/ Już je zamówiłem przedwczoraj. Aż tak bardzo je odradzacie? Nie będę ich przecież odkładam na półkę Kupię żeby mieć w pogotowiu US. Dobre wyjście?

Comment

Do piwa do 12 Blg powinny starczyć. Powyżej 12 Blg lepiej użyć kilku paczek. Pamiętaj, że one startują bardzo wolno, do 72h
                Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2016-02-04, 06:30.

Comment

• heppens
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2015.11
                  • 83

celuję w 15-16 ze starterem. Według mojej wiedzy powinny pociągnąć.

Comment

Przetwarzanie...
                  X