Turbo Koźlak?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • reddmb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.01
    • 41

Turbo Koźlak?

Witam, mam problem z piwkiem które uwarzyłem. Przygotowałem surowiec na jakieś 24l 16blg. Przy wysładzaniu do 2blg wyszło o dziwo ledwie 18l, no trudno się mówi. W międzyczasie kapslowałem 3 wareczki gdzie areometr pokazywał mi dziwne wyniki. Okazało się że, warząc mojego koźlaka używałem wadliwego areometru który oszukiwał o 3 blg, czyli w rzeczywistości wysładzałem do 5blg i wyszło mi piwo 19blg a nie 16. Niedługo piwko przelewał będę na cichą, czy na tym etapie mogę je jakoś , no nie wiem rozcieńczyć przegotowaną wodą, czy raczej zostawić już tak jak jest?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

Możesz zrobić i to i to. Jak chcesz. Spróbuj młodego piwa, może to Ci pomoże podjąć decyzję.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• reddmb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.01
      • 41

Dzięki za podpowiedź, postanowiłem że, jeśli to piwko jest po części dziełem przypadku to już niech tak zostanie Z resztą nie pisałem ale tych przypadków było dużo więcej Receptura z netu: Koźlak, skład zmodyfikowany przeze mnie, post factum nieudolnie ale smacznie, no i kurna ...mocne i ten kolor... Wyszło może nie ciemne, może bursztynowe, treściwe słodowe o dość niewielkiej goryczce. Mam teraz dylemat jak refermentować te piwko i jak długo leżakować mojego dziwaka

Comment

• amap
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.02
        • 98

Chcesz to wysłać na konkurs czy dla siebie? Refermtacje możesz prowadziż dodając cukru a leżakowac tak z 3 m-ce - do ilu zeszło po burzliwej?

Comment

• heppens
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.11
          • 83

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amap Wyświetlenie odpowiedzi
          Chcesz to wysłać na konkurs czy dla siebie? Refermtacje możesz prowadziż dodając cukru a leżakowac tak z 3 m-ce - do ilu zeszło po burzliwej?
          Rozumiem, że się pomylił i nie "wysładzał do 5 blg" tylko po burzliwej zeszło mu do 5.

Comment

• reddmb
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.01
            • 41

Faktycznie nie dokładnie się wypowiedziałem,w zasadzie piłem do tego że, staram się kończyć wysładzanie gdy Blg wysładzanej Brzeczki spadnie do 2. Tu z powodu wadliwego balingometru zakończyłem już przy 5 Blg przez co straciłem wiele wartościowego płynu. Ogólnie blg brzeczki po zakończeniu wysładzania, gotowaniu i studzeniu wyszło 19 czyli 16 według wskazania wadliwego Balingometru. Znaczy wyjdzie kozak, a po burzliwej 5/6 Blg. Co do konkursu to nie planuję.

Comment

• fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

Przy warzeniu nie ma potrzeby kierować się ścisłą matematyką, wysładzaj do takiej objętości jaka Ci się mieści w fermentorze. Trzeba przyjąć wydajność wynikającą z ogólnych danych i po pewnym czasie skorygować dla naszego browaru i rodzajów słodu ale browar to nie apteka .
              Ekstremiści warzelno-browarni na madagaskar
              Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2016-02-12, 22:59.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• reddmb
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2016.01
                • 41

Może i tak, już jako początkujący zauważyłem że, już wiele robię po swojemu, nawet od tego zacząłem, przy czym miałem zaje..sty poślizg przy moich pierwszych trzech nie specjalnie udanych warkach. Teraz postanowiłem "madagaskarowato" lub aptekowo dla odmiany(myślę że, udanie bo jeszcze miesiąc leżakowania) więc pogadajmy o pingwinach kiedy już dojadę do jako takiej wprawy ok

Comment

Przetwarzanie...
                X