Drożdze- problem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krisu22
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 25

    #1

    Drożdze- problem

    Witam. Wczoraj zrobiłem warkę zadałem drożdże fermentis safale s-04. Drożdże zadałem około godziny 15:30. Fermentor wyniosłem do piwnicy gdzie temperatura wynosi około 5stopni celcjusza. Do tej pory nie widać oznak fermentacji - zadać kolejną porcję drożdży czy jeszcze czekać? wiem że temperatura w piwnicy jest za niska dla tego fermentor teraz wstawiłem do domu może to pomoże. Drożdże które zadałem miały datę ważności do stycznia 2016 a jest luty więc to też może być przyczyna.
    Ostatnia zmiana dokonana przez krisu22; 2016-02-05, 13:30.
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #2
    Jak dla mnie to 5° to jednak kapke za chlodno...
    Czy napija sie panowie piweczka?

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24007

      #3
      Czy szanowny Kolega oczekiwał że drożdże górnej fermentacji będą pracować w zakresie temperatur w których nawet dolniaki bardzo wolno ciągną?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • krisu22
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.05
        • 25

        #4
        Prawdę mówiąc to wydawało mi się że w piwnicy jest cieplej kiedy zostawiałem tam fermentor. Ale na szczęście problem rozwiązany bo fermentacja burzliwa ruszyła

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • tomaszjanczyk
          Pierwsza próba - pytanie na CITO
          tomaszjanczyk
          Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

          W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

          Zaczynałem około 16:00.

          Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
          2020-04-22, 09:46
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Piotr7
          drożdże dla początkującego
          Piotr7
          Witam!
          Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
          Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
          2024-12-09, 13:24
        • etman
          Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

          Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
          2024-10-29, 21:38
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...