Drożdze- problem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krisu22
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 25

    Drożdze- problem

    Witam. Wczoraj zrobiłem warkę zadałem drożdże fermentis safale s-04. Drożdże zadałem około godziny 15:30. Fermentor wyniosłem do piwnicy gdzie temperatura wynosi około 5stopni celcjusza. Do tej pory nie widać oznak fermentacji - zadać kolejną porcję drożdży czy jeszcze czekać? wiem że temperatura w piwnicy jest za niska dla tego fermentor teraz wstawiłem do domu może to pomoże. Drożdże które zadałem miały datę ważności do stycznia 2016 a jest luty więc to też może być przyczyna.
    Last edited by krisu22; 2016-02-05, 13:30.
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #2
    Jak dla mnie to 5° to jednak kapke za chlodno...
    Czy napija sie panowie piweczka?

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      Czy szanowny Kolega oczekiwał że drożdże górnej fermentacji będą pracować w zakresie temperatur w których nawet dolniaki bardzo wolno ciągną?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • krisu22
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.05
        • 25

        #4
        Prawdę mówiąc to wydawało mi się że w piwnicy jest cieplej kiedy zostawiałem tam fermentor. Ale na szczęście problem rozwiązany bo fermentacja burzliwa ruszyła

        Comment

        Przetwarzanie...
        X