Witam. Wczoraj zrobiłem warkę zadałem drożdże fermentis safale s-04. Drożdże zadałem około godziny 15:30. Fermentor wyniosłem do piwnicy gdzie temperatura wynosi około 5stopni celcjusza. Do tej pory nie widać oznak fermentacji - zadać kolejną porcję drożdży czy jeszcze czekać? wiem że temperatura w piwnicy jest za niska dla tego fermentor teraz wstawiłem do domu może to pomoże. Drożdże które zadałem miały datę ważności do stycznia 2016 a jest luty więc to też może być przyczyna.
Drożdze- problem
Collapse
X
-
Czy szanowny Kolega oczekiwał że drożdże górnej fermentacji będą pracować w zakresie temperatur w których nawet dolniaki bardzo wolno ciągną?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment