Witam, mam pytanie odnośnie wysładzania. Czy po wlaniu pierwszej dawki wody powinno się mieszać? Złoże ma powiedzmy 15-20cm. Czy wystarczy po prostu wlać tam wodę i poczekać czy lepiej jest porządnie zamieszać złoże i poczekać aż się ułoży i dopiero wtedy ściągać brzeczke? Proszę o pomoc kogoś doświadczonego w tej kwestii ;-)
Wysładzanie - mieszać czy nie mieszać?
Collapse
X
-
Comment
-
Nie ma zasady. Wodę wysładzającą można dolewać na bieżąco, a można też spuścić całą pierwszą brzeczkę i dopiero wtedy dolać wodę - coś jakby drugie zacieranie - wtedy można pozostawić zacier na jakiś czas. robi się tak w klasycznym zacieraniu angielskim. Wysokość słupa wody, sposób dolania też nie mają znaczenia.Comment
-
Aż poleci czysta brzeczka.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Ja czekam przynajmniej 20min. Ty możesz 10.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Tylko pierwszej porcji.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Dobrze sprawdza sie patent z zatopieniem talerzyka, ktory bedzie sobie lezal na plasko na wierzchu mlota. Wtedy dolewajac delikatnie wody nie wzburzysz go i nie ma potrzeby przerywania wysladzania. Podpatrzylem to u wujka Kopyra, ktorego serdecznie pozdrawiamCzy napija sie panowie piweczka?Comment
-
Bujda na resorach. Można lać swobodnie, nie ma różnicy.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć
Mam pytanie odnośnie filtru bazooka stosowanego do filtracji chmielin. Mieszkam w UK i często przy sprzedaży na eBay sprzedawcy podają że ten filtr nadaje się do wysładzanie zamiast filtra z oplotu. Czy ktoś używa bazooki do wysładzania?
Dzięki
Sent from...-
Channel: Sprzęt
-
-
Mimo, że dość konsekwentnie nie podają na opakowaniu gdzie zostało uwarzone piwo mam pewien sentyment do tego browaru. Trudno - tak musi być!
Nie inaczej, bo właśnie tym piwem chciałem uświetnić swoje kolejne urodziny. Data rozlewu to 16.11.2023, więc mogłem z nim poczekać,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Jan Jemelka , to kolejny piwowar domowy, który spełnił swoje marzenie o własnym browarze. Instalację ustawiono na parterze prywatnego domu stojącego w jednej ze starych, ciasnych uliczkach miasta Příbor.
Cały sprzęt został zakupiony w Chinach i w jego skład wchodzi 500 litrowa warzelnia...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment