Wysładzanie - mieszać czy nie mieszać?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

Jeśli nie będziesz lał z wysokości kilku metrów tylko ostrożnie z wysokości np 5cm to talerzyk będzie zbędny
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Tylko pamiętaj, żeby nie kaszleć na talerzyk.

Comment

• heppens
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.11
        • 83

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Tylko pamiętaj, żeby nie kaszleć na talerzyk.
        Kocham Cię Krzysiu :-D a co do talerzyka to też uważam, że nie ma sensu. Zanim zacząłem warzyć, nie wyobrażałem sobie, że warstwa złoża jest tak duża i nie mam pojęcia po co stosować talerzyk.

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Ja użyłem talerzyka tylko raz. W systemach przemysłowych młóto miesza się mieszadłem z wodą wysładzającą, żeby uzyskać maksymalną wydajność. W domu taką rolę spełni wzburzenie wierzchniej warstwy przez wodę nalewaną. Ważne, żeby nie poruszyć warstwy spoczywającej bezpośrednio na sicie lub rurce (ważne w sensie wygody, bo przecież wzburzona ułoży się ponownie po pewnym czasie).

Co do czasu - gdy stosuje się zacieranie wielostopniowe (tzn. podgrzewanie z przerwami do 76 - 80 C), wtedy można wysładzać na bieżąco, czyli lejesz tyle wody, ile ubywa. Można też poczekać, aż zleci cała pierwsza porcja i wtedy nalać kolejną. Istotne jest to, że nie trzeba odczekiwać właściwie nic, bo cały proces zacierania przebiegł w pierwszej fazie.

Inaczej jest klasycznej angielskiej infuzji. W tym sposobie zalewa się słód uzyskując zacier o określonej temperaturze (65 - 69 C) i po czasie przerwy odfiltrowuje brzeczkę. Młóto ponownie zalewa się wodą, tworząc zacier o temp. 72 - 76 C. W tej metodzie wysładzanie jest w zasadzie elementem zacierania i zacier powinien postać ze 20 - 30 minut, zanim przystąpi się do filtracji. Ta metoda jest prostsza (nie wymaga podgrzewania zacieru), ale trwa dłużej.

Comment

• heppens
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.11
            • 83

Dziękuję Ci bardzo Krzysiu, odnośnie wysładzania nie mam już żadnych pytań.

Comment

• sredstvom
              Porucznik Browarny Tester
              • 2015.10
              • 362

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heppens Wyświetlenie odpowiedzi
              Kocham Cię Krzysiu :-D a co do talerzyka to też uważam, że nie ma sensu. Zanim zacząłem warzyć, nie wyobrażałem sobie, że warstwa złoża jest tak duża i nie mam pojęcia po co stosować talerzyk.
              Odwazna deklaracja, jak na autora pierwszego postu w watku
              Pozdrawiam kaszlaco, dalej kladac talerzyk. Przynajmniej ma sie na kim guru powyzywac, a ja lubie poprawiac ludziom humor i samoocene
              Czy napija sie panowie piweczka?

Comment

• heppens
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.11
                • 83

Ale Ty jesteś smutny :-D daj spokój i odpuść już sobie

Comment

• sredstvom
                  • 2015.10
                  • 362

Wrecz przeciwnie, mam udany dzien.

Utworzyles watek o wysladzaniu, pytales m.in. o ewentualne wzburzenie zloza. Podpowiedzialem Ci swoja metode, dzieki ktorej mi sie nic nie wzburza. Moj ulubiony forumowicz postanowil wykorzystac okazje i udowodnic mi wrodzony debilizm polegajacy na tym, ze robie inaczej niz on. Kwestia przyzwyczajenia, on wszystkich o tym przekonuje. Ty sie do niego dolaczyles, uswiadamiajac mnie, ze pisze bzdury.

Ja nie jestem smutny, zastanawiam sie tylko po co pytasz, skoro wiesz?

Pozdrawiam znad talerzyka

Comment

• sredstvom
                    • 2015.10
                    • 362

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeśli nie będziesz lał z wysokości kilku metrów tylko ostrożnie z wysokości np 5cm to talerzyk będzie zbędny
                    Zgadzam sie z Toba. Ja dla pewnosci sobie ten talerzyk klade i jestem zadowolony z efektu. Ale ciagle nie widze, gdzie ta bujda na resorach? O to pytalem, tylko i wylacznie

Comment

• heppens
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.11
                      • 83

Już chłopaki, spokój. Nie staje po niczyjej stronie tylko uważam, że talerzyk nie ma sensu. Uspokojcie się i nie bierzcie tego tak osobiście. Dodałem "moim zdaniem" Ty masz swoje i nie mam zamiaru Cię od niego odciągac. Całe piękno w tym, że każdy może robić po swojemu.

Comment

• zebediach
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.03
                        • 96

Gdzie jest bujda? Ten talerzyk to bujda. Raz położyłem talerzyk żeby zobaczyć czy rzeczywiście jest taki oh i ah, i widziałem że nie jest. Tak jak pisał Anteks, jak lejesz wodę z niskiej wysokości to talerzyk nie ma sensu, a w moim mniemaniu wręcz przeszkadza.

Comment

• fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

A ja będę jeszce lepszy, wszyscy macie rację!!!!

Jak zacieramy piwo lekkie gdzie warstwa młóta jest cieńka to warto podłożyć coś aby nie wzburzyc do samego dna i aby nie zawracać od nowa aż do uzyskania czystej brzeczki, strata czasu. Ja w takim przypadku używam pływającej pokrywki z jakiegoś pudełka, jak pływa to nie blokuje części młóta a jak opadnie to wtedy dolewam.

Jak młóta jest grubo to też lać ostrożnie bo potrafi w jednym miejscu przebic sie aż do filtratora i wtedy poleci mętne i znów zabawa .

A po ostrożnym wlaniu wody, zawsze mieszam warstwę wierzchnią i dalej wysładzam bez zbędnych ceregieli, wydajnośc mam niezłą a czas wysładzania nie wydłuża się bez potrzeby.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Ronoaro
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.04
                            • 160

Talerzyk ma racje bytu wg. mnie tylko przy słabych piwach, kiedy warstwa słodu jest stosunkowo cienka. Przy większej ilości słodu to niepotrzebne zawracanie gitary. Ja leję z niskiej wyskokości i jest dobrze, brzeczka jest klarowna a wysładzanie przebiega sprawnie. Ze swoich doświadczeń- ja stosuje metodę na raty, czyli odbieram 5 litrów i później dolewam taką samoą ilość- później tak jeścze ze dwa razy. Warto pamiętać o temperaturze wody by była koło 75C, bo innaczej stracimy na wydajności.

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

Nie zauważyłem żeby ilość młóta miała jakiekolwiek znaczenie. Jak kto strachliwy może sobie lać po ściance.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• sredstvom
                                • 2015.10
                                • 362

I ja obu kolegom tez racje przyznaje. Mozna i tak, i tak. Co kto lubi. Zreszta nigdzie nie twierdzilem, ze mam racje i talerz jest konieczny - napisalem tylko, ze mozna i tak, jak sie ma ochote. Niektorym sie jednak odstepstwo od nakreslonej przez nich linii nie podoba i postanowili mi dokopac, a tego sobie nie zycze. Pisac pod moim adresem niemilych rzeczy jednak nikomu nie jestem w stanie zabronic - i nie zamierzam, kazde forum musi miec swojego antka emigranta.
                                Pozdrawiam wszystkich znad szklanki piwa, ktorego, mimo talerzyka, udalo mi sie nie zepsuc. I nie skislo, mimo ze nie zagladalem codziennie do wiadra podczas fermentacji. Widocznie nie jest to az tak konieczne

Comment

Przetwarzanie...
                                X