Wysładzanie - mieszać czy nie mieszać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

    Wysładzanie - mieszać czy nie mieszać?

    Witam, mam pytanie odnośnie wysładzania. Czy po wlaniu pierwszej dawki wody powinno się mieszać? Złoże ma powiedzmy 15-20cm. Czy wystarczy po prostu wlać tam wodę i poczekać czy lepiej jest porządnie zamieszać złoże i poczekać aż się ułoży i dopiero wtedy ściągać brzeczke? Proszę o pomoc kogoś doświadczonego w tej kwestii ;-)
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Dla wydajności nie ma większego znaczenia, natomiast dla wygody ma - nie mieszać.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      Ja nie mieszam, chyba że filtracja stanie to mieszam górną warstwę młóta
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • heppens
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.11
        • 83

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Dla wydajności nie ma większego znaczenia, natomiast dla wygody ma - nie mieszać.
        Krzysiu, a ile odczekać po wlaniu wody? (wlewam po 3-4 litry ok. 80C) Czy może też robię błąd, że czekam?

        Comment

        • heppens
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.11
          • 83

          #5
          Od razu jeszcze jedno pytanie odnośnie wysładzania, do jakiego poziomu ściągać wodę? Aż przestanie lecieć czy jest jakaś uniwersalna zasada którą mógłbym zastosować? Jakaś wysokość?

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Nie ma zasady. Wodę wysładzającą można dolewać na bieżąco, a można też spuścić całą pierwszą brzeczkę i dopiero wtedy dolać wodę - coś jakby drugie zacieranie - wtedy można pozostawić zacier na jakiś czas. robi się tak w klasycznym zacieraniu angielskim. Wysokość słupa wody, sposób dolania też nie mają znaczenia.

            Comment

            • heppens
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.11
              • 83

              #7
              Co znaczy jakiś czas? 10 min?

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #8
                Aż poleci czysta brzeczka.
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • heppens
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2015.11
                  • 83

                  #9
                  Nie, nie. Mówię o tym ile odczekać po dolaniu wody wysładzającej.
                  Last edited by heppens; 2016-02-05, 19:25.

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #10
                    Ja czekam przynajmniej 20min. Ty możesz 10.
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • heppens
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.11
                      • 83

                      #11
                      Do każdych 4 litrów czekasz 20 min?

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        #12
                        Tylko pierwszej porcji.
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • sredstvom
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2015.10
                          • 362

                          #13
                          Dobrze sprawdza sie patent z zatopieniem talerzyka, ktory bedzie sobie lezal na plasko na wierzchu mlota. Wtedy dolewajac delikatnie wody nie wzburzysz go i nie ma potrzeby przerywania wysladzania. Podpatrzylem to u wujka Kopyra, ktorego serdecznie pozdrawiam
                          Czy napija sie panowie piweczka?

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            Bujda na resorach. Można lać swobodnie, nie ma różnicy.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • sredstvom
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2015.10
                              • 362

                              #15
                              A konkretnie w ktorym miejscu?
                              Czy napija sie panowie piweczka?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X