AIPA 16-17 BLG, - M44 US West Coast, dadzą radę?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

    #1

    AIPA 16-17 BLG, - M44 US West Coast, dadzą radę?

    Przybieram się do drugiej walki, solidnie nachmielone AIPA. Czytając forum widziałem pozytywne i negatywne opinie o M44 i pojawia się moje pytanie. Czy sama rehydratyzacja wystarczy i pociagna piwo? Mam gestwe z pierwszej warki z US-05 po stoucie 12 BLG. Czy mogę zadać te i te drożdże, bardzo proszę o dokładne instrukcje co mogę zrobić i jakie mam wyjścia. Baaardzo proszę.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Gęstwa będzie lepsza. Nie trzeba dodatkowo dodawać suchych. Z jednej gęstwy zrobisz spokojnie 2 - 3 warki.

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Przy odrobinie ostrożności 7-8 warek wyjdzie.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • heppens
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.11
        • 83

        #4
        Nie przeszkadza, że gestwa jest z suchych drożdży? Kiedyś czytałem, że mogą mutowac itp. Gestwa stoi około dwóch miesięcy w lodówce, to nie przeszkadza? Nie za długo? I trzecie pytanie, ile jej dodać?

        Comment

        • heppens
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.11
          • 83

          #5

          Tak się prezentuje. Wygląda ok?

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Wygląda jak drożdże. Połowa z tego wystarczy do AIPA.

            Nie ma znaczenia, z jakich drożdży jest gęstwa. Wszystkie rasy mutują z podobną prędkością. W warunkach domowych nie ma to praktycznie znaczenia, bo nie znam nikogo, kto robiłby dziesięć kolejnych warek z kolejnych gęstw tego samego pochodzenia.

            Comment

            • heppens
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.11
              • 83

              #7
              Ok, a to że stały tak długo (2 miesiące) nie czyszczone nic nie przeszkadza? I drugie pytanie, wystarczy jak je przeplucze wodą? Czy powinienem robić coś jeszcze?

              Comment

              • kostas
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.08
                • 212

                #8
                Generalnie nigdy nie zadawałem gęstwy starszej niż 5 tygodni. Jednak dwumiesięcznej gęstwy bym nie zadał - za duże ryzyko, choć pewnie są tacy co zadawali i starsze, i piwo wychodziło.
                Browar Domowy El Greco na Facebooku

                Comment

                • heppens
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2015.11
                  • 83

                  #9
                  Za duże ryzyko czego?

                  Comment

                  • kostas
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.08
                    • 212

                    #10
                    Im starsza gęstwa, tym populacja komórek zdolnych do fermentacji w niej maleje. To raz. Dwa, że jak już Ci wiadomo, gęstwa mutuje - najwyżej będziesz miał Wild AIPA, albo w najgorszym bądź razie Ocet AIPA
                    Browar Domowy El Greco na Facebooku

                    Comment

                    • heppens
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.11
                      • 83

                      #11
                      A nie czuć będzie tego po drożdżach? Jak otworzę ten słoik nie będzie czuć?

                      Comment

                      • kostas
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2014.08
                        • 212

                        #12
                        Sam sobie odpowiadasz na zadawane pytania. Spróbuj tej czarnej cieczy znad drożdży - jak Ci nie wykręci buzi z obrzydzenia, to zadawaj. Albo nic nie próbuj, zadaj, i niech się dzieje wola nieba. Przecież kwasy są teraz w modzie
                        Browar Domowy El Greco na Facebooku

                        Comment

                        • heppens
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2015.11
                          • 83

                          #13
                          Pachnie ok, smakuje ok. Próbuję, zobaczymy co z tego będzie.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Z doświadczenia wiem, że nawet jak wali nieco siarkowodorem ze słoika, to drożdże najczęściej są w dobrym stanie. Kwasy, aldehydy, acetony i inne takie atrakcje od razu się wyczuwa.

                            Teoria jest taka, że gęstwa powinna być przechowywana w twardej wodzie, ew. lekko zakwaszonej kwasem fosforowym, w temp. bliskiej 0C. W praktyce trzymam gęstwę w piwie w którym się robiła i nic nie dolewam, a przechowuję po prostu w lodówce. Zdarzało mi się korzystać z gęstwy mającej ponad pół roku, bez negatywnych skutków. W twoim przypadku nie dolewałbym wody, tylko rozbełtał dokładnie to, co jest w słoiku i wlał połowę lub 1/3, jeżeli chcesz jeszcze do innych warek wykorzystać.

                            Comment

                            • heppens
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2015.11
                              • 83

                              #15
                              Chyba zrobiłem błąd z tym drozdzami bo posłucham jakiejś strony i je wymylem. Posługując się instrukcją: zlalem piwo z góry gestwy, ściągnąłem jasne, zdrowe drożdże do ok 1,5 l wody i wszystko pięknie, tylko, że one teraz nie chcą opaść. Trzymam je od 20h prawie e lodówce i ciągle mam super metna wodę. Do piwa zadałem te M44 o których rozmawialiśmy, jeszcze nie ruszyły. Zobaczymy co się będzie działo. Dam znać jak się sytuacja rozwiąże.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Maisel, Maisel & Friends West Coast IPA
                                darekd
                                Znany browar z frankońskiego Bayreuth w ramach swojego projektu Maisel & Friends już od dobrych paru lat z zaprzyjaźnionymi piwowarami bardzo mocno już rozkręcił ten udany projekt, szczególnie limitowanych piw:

                                https://www.maiselandfriends.com/de/...limited-biere/

                                ...
                                2023-07-20, 11:36
                              • zythumVanPurzWarzywo
                                czy dam radę?
                                zythumVanPurzWarzywo
                                Jestem nowy i nie wiem czy dobrze mnie przyjmiecie i czy dam sobie radę wśród starych wyjadaczy jak Wy?
                                2024-12-24, 18:03
                              • Javox
                                Maryensztadt, The Roots - Double West Coast IPA
                                Javox
                                Double West Coast IPA z alko 7.5%
                                Chmiele: Citra, Azacca, Idaho 7, Książęcy.

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - zamglony, blady pomarańczowy, jaśniejszy.
                                Aromat - mix... cytrusy około pomaranczowe...
                                2024-10-31, 21:03
                              • Javox
                                Brew By Numbers, 05 West Coast IPA
                                Javox
                                West Coast z alko 4.5%

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Barwa - zamglony lekko żółto pomarańczowy.
                                Gaz - średni.
                                Aromat - przyjemna ziołowość na podkładzie cytrusowym.
                                Smak - słodkawe, ziołowość, grapefruit...
                                2024-03-25, 15:55
                              • ART
                                Artezan, Case Solved Hazy West Coast IPA
                                ART
                                Cóż w męczącym nieco już zalewie pseudonowości za naście złotych sztuka w sklepie, może zaoferować ten Artezan?
                                Ten opisany jako Hazy West Coast IPA, o niegłęboko wgryzającej się w umysł nazwie Case Solved wydał z siebie niezłą pijalność i bardzo elegancką zaokrągloną winogronową...
                                2023-12-30, 13:41
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...