Przybieram się do drugiej walki, solidnie nachmielone AIPA. Czytając forum widziałem pozytywne i negatywne opinie o M44 i pojawia się moje pytanie. Czy sama rehydratyzacja wystarczy i pociagna piwo? Mam gestwe z pierwszej warki z US-05 po stoucie 12 BLG. Czy mogę zadać te i te drożdże, bardzo proszę o dokładne instrukcje co mogę zrobić i jakie mam wyjścia. Baaardzo proszę.
AIPA 16-17 BLG, - M44 US West Coast, dadzą radę?
Collapse
X
-
Przy odrobinie ostrożności 7-8 warek wyjdzie.Comment
-
Wygląda jak drożdże. Połowa z tego wystarczy do AIPA.
Nie ma znaczenia, z jakich drożdży jest gęstwa. Wszystkie rasy mutują z podobną prędkością. W warunkach domowych nie ma to praktycznie znaczenia, bo nie znam nikogo, kto robiłby dziesięć kolejnych warek z kolejnych gęstw tego samego pochodzenia.Comment
-
Generalnie nigdy nie zadawałem gęstwy starszej niż 5 tygodni. Jednak dwumiesięcznej gęstwy bym nie zadał - za duże ryzyko, choć pewnie są tacy co zadawali i starsze, i piwo wychodziło.Comment
-
Im starsza gęstwa, tym populacja komórek zdolnych do fermentacji w niej maleje. To raz. Dwa, że jak już Ci wiadomo, gęstwa mutuje - najwyżej będziesz miał Wild AIPA, albo w najgorszym bądź razie Ocet AIPAComment
-
Sam sobie odpowiadasz na zadawane pytania. Spróbuj tej czarnej cieczy znad drożdży - jak Ci nie wykręci buzi z obrzydzenia, to zadawaj. Albo nic nie próbuj, zadaj, i niech się dzieje wola nieba. Przecież kwasy są teraz w modzieComment
-
Z doświadczenia wiem, że nawet jak wali nieco siarkowodorem ze słoika, to drożdże najczęściej są w dobrym stanie. Kwasy, aldehydy, acetony i inne takie atrakcje od razu się wyczuwa.
Teoria jest taka, że gęstwa powinna być przechowywana w twardej wodzie, ew. lekko zakwaszonej kwasem fosforowym, w temp. bliskiej 0C. W praktyce trzymam gęstwę w piwie w którym się robiła i nic nie dolewam, a przechowuję po prostu w lodówce. Zdarzało mi się korzystać z gęstwy mającej ponad pół roku, bez negatywnych skutków. W twoim przypadku nie dolewałbym wody, tylko rozbełtał dokładnie to, co jest w słoiku i wlał połowę lub 1/3, jeżeli chcesz jeszcze do innych warek wykorzystać.Comment
-
Chyba zrobiłem błąd z tym drozdzami bo posłucham jakiejś strony i je wymylem. Posługując się instrukcją: zlalem piwo z góry gestwy, ściągnąłem jasne, zdrowe drożdże do ok 1,5 l wody i wszystko pięknie, tylko, że one teraz nie chcą opaść. Trzymam je od 20h prawie e lodówce i ciągle mam super metna wodę. Do piwa zadałem te M44 o których rozmawialiśmy, jeszcze nie ruszyły. Zobaczymy co się będzie działo. Dam znać jak się sytuacja rozwiąże.Comment
Related Topics
Collapse
-
Znany browar z frankońskiego Bayreuth w ramach swojego projektu Maisel & Friends już od dobrych paru lat z zaprzyjaźnionymi piwowarami bardzo mocno już rozkręcił ten udany projekt, szczególnie limitowanych piw:
https://www.maiselandfriends.com/de/...limited-biere/
...-
Channel: Niemcy
-
-
Jestem nowy i nie wiem czy dobrze mnie przyjmiecie i czy dam sobie radę wśród starych wyjadaczy jak Wy?
-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
Double West Coast IPA z alko 7.5%
Chmiele: Citra, Azacca, Idaho 7, Książęcy.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, blady pomarańczowy, jaśniejszy.
Aromat - mix... cytrusy około pomaranczowe...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-10-31, 21:03 -
-
West Coast z alko 4.5%
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Barwa - zamglony lekko żółto pomarańczowy.
Gaz - średni.
Aromat - przyjemna ziołowość na podkładzie cytrusowym.
Smak - słodkawe, ziołowość, grapefruit...-
Channel: Anglia
2024-03-25, 15:55 -
-
Cóż w męczącym nieco już zalewie pseudonowości za naście złotych sztuka w sklepie, może zaoferować ten Artezan?
Ten opisany jako Hazy West Coast IPA, o niegłęboko wgryzającej się w umysł nazwie Case Solved wydał z siebie niezłą pijalność i bardzo elegancką zaokrągloną winogronową...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-12-30, 13:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment