Brak piany w piwie - czy da się uratować?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #16
    Dzięki - przeczytałem. Czyli u Ciebie refermentacja w końcu ruszyła. Zastanawiam się czy z racji tego, że jest teraz u mnie (nawet w domu) dość zimno, drożdże będą w stanie ruszyć. Nie wiem jak one funkcjonują. Ile są w stanie przetrwać w uśpieniu.

    Sytuacja, którą opisujesz jest bardzo podobna do mojej.

    Też zastanawiałem się czy dodatkowe drożdże ułatwiłyby refermentacje ale to już ewentualnie nauka na przyszłość. Nie będę przecież odkapslowywał butelek, dodawał drożdży i znów kapslował. Poczekam - mam nadzieję, że w końcu przyjdzie ocieplenie.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #17
      Nie będę przecież odkapslowywał butelek, dodawał drożdży i znów kapslował. Poczekam
      A tak zaoszczędzony czas przeznacz na następną warkę
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #18
        Tak zrobię. Zwariowałbym zdejmujac te kapsle i ponownie zakładając
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • sredstvom
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.10
          • 362

          #19
          Zakladajac, ze czesc po odkapslowaniu nie poszlaby w gardlo ;-)
          Czy napija sie panowie piweczka?

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • klim55
            Fermentacja burzliwa - brak piany
            klim55
            Witam,

            W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
            2017-07-20, 16:25
          • Tentadarksho
            Dolna fermentacja - brak piany
            Tentadarksho
            Witam.
            Na wstępie zaznaczam, iż oprócz jako takiej wiedzy teoretycznej, nie mam żadnej wiedzy praktycznej w warzeniu piwa i jestem w tym zielony jak murawa na Narodowym, dlatego tu jestem.
            W niedzielę koło 14 zamkąłem wieko fermentora z moim pierwszym lagerem z brewkitu i odstawiłem...
            2017-03-22, 08:30
          • m2200
            Barley wine - brak piany.
            m2200
            Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

            Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
            2018-01-23, 21:13
          • dadek
            Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu
            dadek
            Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
            2025-01-03, 01:44
          • Prusak
            Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
            Prusak
            E: 24 Blg
            A: 10, 5%
            Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
            Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
            W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
            2025-01-03, 01:31
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...