Cześć.
Zdecydowałam się spróbować zrobić piwo własnymi siłami. Z różnych względów wybór padł na brewkit Buldog APA.
Początek nie sprawiał problemów, wszystko udało się zrobić w piątek (5-02)wieczorem.
Pierwszy problem to przeciekający kurek od kranu musiałem go ścisnąć opaską zaciskową. Wczoraj (9-02) wieczorem dodałem chmiel. Generalnie drożdże pracują, rurka bulka, na powierzchni jest trochę piany i farfocli.
Trochę niepokoi mnie zapach, bardziej owocowy niż piwny. Czy to normalne?
Na razie piwo jest dość mętne. Kiedy powinno zrobić się w miarę klarowne?
W instrukcji zestawu nie ma mowy o przelewaniu na cichą. Pomyślałem, że jak przestanie bulkać w rurce, pewnie po około tygodniu, to przeleję na cichą i potrzymam jeszcze z 7 - 10 dni. A na cichej dodać jeszcze dodatkowy chmiel, 30g na zimno.
Ma to sens czy trzymać się instrukcji i nie przelewać?
Trochę mnie też męczy, czy nie szkodzi, że fermentor stoi przy drzwiach balkonowych? Czy nie powinien stać w ciemnym miejscu?
Ile dodać cukru do refermentacji? Na razie jest 22l brzeczki.
No i na koniec, jaka jest szansa, że się nie uda?
Zdecydowałam się spróbować zrobić piwo własnymi siłami. Z różnych względów wybór padł na brewkit Buldog APA.
Początek nie sprawiał problemów, wszystko udało się zrobić w piątek (5-02)wieczorem.
Pierwszy problem to przeciekający kurek od kranu musiałem go ścisnąć opaską zaciskową. Wczoraj (9-02) wieczorem dodałem chmiel. Generalnie drożdże pracują, rurka bulka, na powierzchni jest trochę piany i farfocli.
Trochę niepokoi mnie zapach, bardziej owocowy niż piwny. Czy to normalne?
Na razie piwo jest dość mętne. Kiedy powinno zrobić się w miarę klarowne?
W instrukcji zestawu nie ma mowy o przelewaniu na cichą. Pomyślałem, że jak przestanie bulkać w rurce, pewnie po około tygodniu, to przeleję na cichą i potrzymam jeszcze z 7 - 10 dni. A na cichej dodać jeszcze dodatkowy chmiel, 30g na zimno.
Ma to sens czy trzymać się instrukcji i nie przelewać?
Trochę mnie też męczy, czy nie szkodzi, że fermentor stoi przy drzwiach balkonowych? Czy nie powinien stać w ciemnym miejscu?
Ile dodać cukru do refermentacji? Na razie jest 22l brzeczki.
No i na koniec, jaka jest szansa, że się nie uda?
Comment