Pierwsza warka i masa wątpliwości.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gość

    #16
    reddmb -> doczytaj po co robi się cold crashing

    Hanzo -> zrobiłeś pomiar przed butelkowaniem?

    Comment

    • Hanzo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2016.02
      • 114

      #17
      wizi > Nie mierzyłem już przed butelkowaniem. Jak sprawdzałem przy przelewaniu na cichą to było 2 - 2,5 BLG
      reddmb > spokojnie, piwo cały czas było w cieple, do zimnego trafiło na półtora dnia.

      Wczoraj po południu zabutelkowałem, bardzo ładnie się sklarowało. Niestaty jeszcze trzeba poczekać na ostateczny efekt. Jak na razie jest OK.

      Comment

      • Gość

        #18
        Następnym razem zmierzyć przed butelkowanie 2 razy w odstępie 3 dni. Jak nie spada to dopiero rób cold crashing i butelkuj.

        Comment

        • reddmb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.01
          • 41

          #19
          Wizi, napiszesz mi więcej coś na temat tego kraszingu? Nie znalazłem nic wartego uwagi na ten temat. Czy Możesz mi wyjaśnić lub podać linka ? Będę wdzięczny, no i przepraszam Hanzo że, tak się wcinam

          Comment

          • Gość

            #20
            pierwszy link z google:



            wszystko dokładnie opisane

            Comment

            • Hanzo
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2016.02
              • 114

              #21
              Ten kranik to straszna niedoróbka. Rozebrałem go do umycia i użyłem przy rozlewaniu do butelek, ciekło z niego masakryczne.
              W końcu pomogło włożenie "kurka" odwrotnie czyli do góry nogami.
              Są jakieś inne kraniki które będą lepsze? Ten dostałem razem z fermentorem w BA.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #22
                Przez prawie 300 warek używałem 2 kraników i nie miałem problemów
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Abstynent
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.10
                  • 49

                  #23
                  Z kranikami to trzeba mieć chyba szczęście. Wczoraj uwarzyłem trzecią warkę i do fermentora zamontowałem nowiuteńki kranik. Wylot zdemontowałem, żeby go umyć przed użyciem i okazuje się, że delikatnie przecieka... Myłem w ciepłej wodzie, a nie we wrzątku. zastanawiam się czy warto kupić taki mosiężny kran w castoramie, koszt podobny, a ten byłby raczej niezawodny.
                  Just brew it

                  Comment

                  • Hanzo
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2016.02
                    • 114

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Abstynent
                    mosiężny kran w castoramie, koszt podobny, a ten byłby raczej niezawodny.
                    Możesz dać link?

                    Comment

                    • Abstynent
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2015.10
                      • 49

                      #25
                      Na przykład taki LINK

                      Sądzicie, że może to zdać egzamin?
                      Just brew it

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24004

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        Przez prawie 300 warek używałem 2 kraników i nie miałem problemów
                        Pewnie dlatego, że ich ani razu nie rozebrałeś
                        Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-02-22, 09:25.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10795

                          #27
                          Właśnie że rozbierałem, bo pomiędzy ruchomymi częściami pojawiły sie ciemne plamki(pleśń)?
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 24004

                            #28
                            No to "pardą", jestem w szoku.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Hanzo
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2016.02
                              • 114

                              #29
                              > Abstynent - jak dla mnie ten kranik jest raczej za duży.
                              Wczoraj była degustacja pierwszej warki o którą się tu tak dopytywałem.
                              Trochę szybko ale byłem bardzo ciekawy.
                              Piwo bardzo ładnie się sklarowało, jest osad ale osiadł na dnie, da się nalać bez niego piwo i jest klarowne.
                              Pachnie bardzo ładnie, ale zapach dość szybko się ulatnia.
                              Jest nagazowane ale na razie dość słabo, rozlew był 6 dni temu, poleży jeszcze dwa tygodnie w garażu (12°C).
                              Goryczka jest średnia, czuć ją dopiero po chwili.
                              Bardzo delikatnie czuć kwaskowy posmak.
                              W sumie jak na pierwsze piwo i moje "kombinowanie" jestem zadowolony z tego co wyszło.
                              Dzięki za wszelkie porady.
                              Druga warka, czyli milk stout, fermentuje już w garażu.

                              Comment

                              • sredstvom
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2015.10
                                • 362

                                #30
                                Gratulacje! I o to wlasnie kaman - piwo ma smakowac temu, kto jest winien tego calego zamieszania - czyli Tobie :-)

                                Ja dzisiaj zlewam 6 zboz na cichacza. Na swieta bedzie mozna juz powoli degustowac.
                                Zdrowko!
                                Czy napija sie panowie piweczka?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • woosaa
                                  Przyspieszona cicha
                                  woosaa
                                  Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                  2025-01-09, 16:18
                                • darekd
                                  Máša, Stout 11%
                                  darekd
                                  Browarek z miejscowości Řevničov w kraju środkowoczeskim (powiat Rakovník)

                                  https://pivomasa.cz/

                                  11% ekstr., 4,4% alk.

                                  W opisie "klasyczny, pijalny stout". W składzie dodatkowo prażone żyto.

                                  Aromat - kawa zbożowa (wyraźniejsza paloność),...
                                  2024-02-18, 23:48
                                • darekd
                                  Máša, Don Chichot 12%
                                  darekd
                                  Browarek z miejscowości Řevničov w kraju środkowoczeskim (powiat Rakovník)

                                  https://pivomasa.cz/

                                  Polotmavý nepasterizovaný spodně kvašený ležák czyli półciemny lager, 12° ekstr., 4,9% alc.

                                  Aromat - słodowy z karmelem, suszonymi owocami, minimalnym chlebem....
                                  2024-02-04, 21:19
                                • darekd
                                  Máša, Řenčovka 10
                                  darekd
                                  Mały browarek w miejscowości Řevničov w kraju środkowoczeskim (powiat Rakovník)

                                  https://pivomasa.cz/

                                  10% ekstr., 4% alk. Butelka PET.

                                  Aromat - kwaskowo-owocowe drożdże, trochę chleba, łagodny chmiel (zioła/łąka), potem ciut masełka
                                  Piana - średnia...
                                  2024-01-28, 01:19
                                • Charlie44
                                  Pierwsze zlewanie na cichą.
                                  Charlie44
                                  Cześć wszystkim,

                                  Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                                  1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                                  2018-10-22, 11:08
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...