Pierwsza warka i masa wątpliwości.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #16
    reddmb -> doczytaj po co robi się cold crashing

    Hanzo -> zrobiłeś pomiar przed butelkowaniem?

    Comment

    • Hanzo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2016.02
      • 114

      #17
      wizi > Nie mierzyłem już przed butelkowaniem. Jak sprawdzałem przy przelewaniu na cichą to było 2 - 2,5 BLG
      reddmb > spokojnie, piwo cały czas było w cieple, do zimnego trafiło na półtora dnia.

      Wczoraj po południu zabutelkowałem, bardzo ładnie się sklarowało. Niestaty jeszcze trzeba poczekać na ostateczny efekt. Jak na razie jest OK.

      Comment


      • #18
        Następnym razem zmierzyć przed butelkowanie 2 razy w odstępie 3 dni. Jak nie spada to dopiero rób cold crashing i butelkuj.

        Comment

        • reddmb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.01
          • 41

          #19
          Wizi, napiszesz mi więcej coś na temat tego kraszingu? Nie znalazłem nic wartego uwagi na ten temat. Czy Możesz mi wyjaśnić lub podać linka ? Będę wdzięczny, no i przepraszam Hanzo że, tak się wcinam

          Comment

          • Hanzo
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2016.02
            • 114

            #21
            Ten kranik to straszna niedoróbka. Rozebrałem go do umycia i użyłem przy rozlewaniu do butelek, ciekło z niego masakryczne.
            W końcu pomogło włożenie "kurka" odwrotnie czyli do góry nogami.
            Są jakieś inne kraniki które będą lepsze? Ten dostałem razem z fermentorem w BA.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #22
              Przez prawie 300 warek używałem 2 kraników i nie miałem problemów
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Abstynent
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.10
                • 49

                #23
                Z kranikami to trzeba mieć chyba szczęście. Wczoraj uwarzyłem trzecią warkę i do fermentora zamontowałem nowiuteńki kranik. Wylot zdemontowałem, żeby go umyć przed użyciem i okazuje się, że delikatnie przecieka... Myłem w ciepłej wodzie, a nie we wrzątku. zastanawiam się czy warto kupić taki mosiężny kran w castoramie, koszt podobny, a ten byłby raczej niezawodny.
                Just brew it

                Comment

                • Hanzo
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2016.02
                  • 114

                  #24
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Abstynent Wyświetlenie odpowiedzi
                  mosiężny kran w castoramie, koszt podobny, a ten byłby raczej niezawodny.
                  Możesz dać link?

                  Comment

                  • Abstynent
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2015.10
                    • 49

                    #25
                    Na przykład taki LINK

                    Sądzicie, że może to zdać egzamin?
                    Just brew it

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23928

                      #26
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przez prawie 300 warek używałem 2 kraników i nie miałem problemów
                      Pewnie dlatego, że ich ani razu nie rozebrałeś
                      Last edited by ART; 2016-02-22, 09:25.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #27
                        Właśnie że rozbierałem, bo pomiędzy ruchomymi częściami pojawiły sie ciemne plamki(pleśń)?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

                          #28
                          No to "pardą", jestem w szoku.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Hanzo
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2016.02
                            • 114

                            #29
                            > Abstynent - jak dla mnie ten kranik jest raczej za duży.
                            Wczoraj była degustacja pierwszej warki o którą się tu tak dopytywałem.
                            Trochę szybko ale byłem bardzo ciekawy.
                            Piwo bardzo ładnie się sklarowało, jest osad ale osiadł na dnie, da się nalać bez niego piwo i jest klarowne.
                            Pachnie bardzo ładnie, ale zapach dość szybko się ulatnia.
                            Jest nagazowane ale na razie dość słabo, rozlew był 6 dni temu, poleży jeszcze dwa tygodnie w garażu (12°C).
                            Goryczka jest średnia, czuć ją dopiero po chwili.
                            Bardzo delikatnie czuć kwaskowy posmak.
                            W sumie jak na pierwsze piwo i moje "kombinowanie" jestem zadowolony z tego co wyszło.
                            Dzięki za wszelkie porady.
                            Druga warka, czyli milk stout, fermentuje już w garażu.

                            Comment

                            • sredstvom
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2015.10
                              • 362

                              #30
                              Gratulacje! I o to wlasnie kaman - piwo ma smakowac temu, kto jest winien tego calego zamieszania - czyli Tobie :-)

                              Ja dzisiaj zlewam 6 zboz na cichacza. Na swieta bedzie mozna juz powoli degustowac.
                              Zdrowko!
                              Czy napija sie panowie piweczka?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X