Kilka pytań początkującego piwowara

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hubert87
    • 2025.02

    #1

    Kilka pytań początkującego piwowara

    Witam wszystkich,

    Jestem tutaj nowy, tydzień temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę z brewkita - lager, coopers

    Potrzebuje rady i i mam nadzieje że mi pomożecie.

    Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem starając się unikać podstawowych błędów (np. dodałem słód zamiast cukru). Zgodnie z instrukcja już po tygodniu można takie piwo butelkować.

    a) Jako że, nie chciałbym trzymać granatów w domu, czy jest jakieś "bezpieczne" stężenie cukru wyrażone w skali Ballinga przy którym można bez obaw takie piwo butelkować?
    Jeśli jest, to przyjmę je za kryterium przy decyzji: przelewać na cichą czy od razu butelkować.

    b) Jeśli cicha fermentacja -> Nie mam drugiego pojemnika fermentacyjnego, ale mam szklany gasior na wino. Nie wiem tylko czy przelać do gosiora i zostawić na tydzień cichej fermntacji a później: I) w dniu butelkowania przelać spowrotem do pojemnika fermentacyjnego (który ma kranik) czy może II) przelać na chwilę do gosiora, umyć pojemnik fermentacyjny i zdezynfekować po czym ponownie go użyć w cichej fermentacji?
    Obawiam się zakażenia brzeczki. Oczytałem się ze nie jest dobrze piwa napowietrzać, przelewać do naczyń (nawet jeśli zdezynfekowane to i tak pewne ryzyko...) itp. Odnośnie pierwszej opcji, teoretycznie mógłbym spróbować butelkować z gąsiora ale, chyba dla wygody zbiornik z kranikiem jest lepszym rozwiązaniem...

    c) Wiem, że piwo które swoje odleży w cichej fermentacji jest bardziej wyklarowane ale może takie nieco mętne jest smaczniejsze (pewnie to kwestia gustu)?

    d) Rozważam dokupienie rurki do butelkowania z reduktorem osadu, warto mieć?

    e) Może warto dokupić drugi zbiornik fermentacyjny?

    f) czy czujecie różnice w smaku miedzy piwem które fermentuje w pojemniku z tworzywa a takim ze szklanego gąsiora?

    Przepraszam jeśli powieliłem już istniejący wątek. Proszę o link jeśli podobny temat był juz poruszany, sam się nie dokopałem

    A no i czy możecie polecić dobrą literaturę? poradnik dla amatorów?

    Z góry dzięki
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Słód zamiast cukru? Chyba ekstrakt. Piwo sie butelkuje jak przefermentuje, czy to po 7 czy 14 dniach to zależy od drożdży, temperatury oraz fazy księżyca

    ad a
    jak odfermentuje to nie ma granatów chyba że przesadzisz z cukrem do refermentacji. Pomocny kalkulator


    ad b
    przelej do balona, po kilku dniach zlej do fermentora z kranikiem i dodaj do niego rozpuszczony cukier

    ad c

    rzecz gustu

    ad d

    Raczej cos takiego
    Akcesoria Sprzęt / różne Zaworek grawitacyjny - przyrząd do rozlewu piwa Zaworek otwiera się gdy przytkniemy go do dna butelki, zaś po jego podniesieniu zamyka się. Pozwala to na szybki i wygodny rozlew oraz minimalizuje natlenienie piwa. Rurka zaworka ma średnicę zewnętrzną 8 mm. Zawore


    ad e
    Obowiązkowo

    ad f
    Tylko Kopyr
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • amap
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.02
      • 98

      #3
      Musiałeś dać przykład 7+7? ;-)

      Comment

      • Hubert87

        #4
        Dzieki za odpowiedzi i kalkulator

        Drugi fermentor juz kupiłem, jak również zaworek grawitacyjny oraz prosiarczyn potasu do odkazania.

        Przelałem na cichą. W miedzy czasie obejrzałem dwa odcinki Kopyra na yt w temacie butelkowania. Zauważylem, że stosuje on jakies chepipro OXI do dezynfekcji. Czym jest to rekomendowany srodek czy moge uzywac pirosiarczynu sodu badz potasu? Jakie sa wady i zalety w odniesieniu do pirosiarczynów?

        Z wyzej wymienionego filmu dowiedziałem sie ze po zabutelkowaniu piwa do zielonej butelki i pozostawieniu jej na słoncu (nawet umiarkowanym) na kilka godzin moze zepsuc smak/aromat. Jakie sa wasze doswiadczenia w tym temacie? Mam kilka butelek po perle i nie wiem czy ich uzyc.

        Gdy ostatnio dokupywałem sprzet w biowinie, sprzedawca powiedział ze fermentacja cicha powinna przebiegac bez rurki fermentacyjnej a z zaslepka. Szukam potwierdzenie czy tak własnie jest?

        No i jeszcze raz prosze o jakies poradniki i literature

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          Potrzebne tematy zebrane w pigułce masz w moim podpisie, miłej lektury.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • innerlife
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.02
            • 8

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            ad f
            Tylko Kopyr
            ahhahaha, dobre dobre

            Comment

            • Hubert87

              #7
              Jeszcze duzo piwa przez nalewaki przeplynie nim przerobie te tematy. Dzieki fidoangel :-)

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • RomaNzRumunii
                Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                RomaNzRumunii
                Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                2021-01-25, 20:25
              • m2200
                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                m2200
                Witam,

                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                2019-05-16, 17:06
              • ohdesu
                Piana przy cichej fermentacji
                ohdesu
                To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                2019-03-03, 14:39
              • k_s
                Czy można już butelkować?
                k_s
                Witam, uwarzyłem moją pierwszą warkę - APA. Piwo jest już ósmy dzień na burzliwej fermentacji i jeszcze troszkę fermentuje. Dzisiaj postanowiłem otworzyć fermentor żeby zmierzyć poziom blg i spróbować oczywiście.
                Wyszło 5º BLG i smak bardzo dobry . Początkowo było 15.5º...
                2017-06-14, 13:19
              • bastion
                Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
                bastion
                Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
                2025-01-10, 21:09
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...